Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tjugondag Knut innebär slutet på julen

Uppdaterad 13.01.2013 15:26.
Julfönster
Bildtext Foto: Arkiv

I dag söndag har vi tjugondag Knut och det innebär att julen är slut för den här gången. Traditionsenligt ska julen städas ut i dag men det innebär inte att det är tradition för alla. Det råder spridda åsikter om när julen egentligen ska städas ut.

Programmet är inte längre tillgängligt
Spridda åsikter om när julen ska städas ut
Spridda åsikter om när julen ska städas ut - Spela upp på Arenan

Det fick Yle Österbotten erfara när vi frågade folk på gatan i Vasa när de städar ut julen.
- Jag städade ut julen på trettondagen men jag skulle ha varit beredd att göra det redan efter nyår. Då det blir nytt år är det också dags för julen att ta slut.
- Det är tradition för oss och viktigt att vi städar ut julen på tjugondag Knut. Förstås har vi inte lika mycket pynt som tidigare men det är viktigt att de får vara framme till tjugondag Knut. Vi har bland annat gamla julgranspynt som min mormor och morfar haft och fastän barnen är vuxna har vi julpynt framme som de gjort i dagis.
- Jag plockar aldrig fram julen så då behöver jag inte städa bort den heller. Jag firar alltid julen hemma hos mamma så hon får sköta om det där. Det är barnens högtid så då är det förstås viktigt att ha det pyntat.
- Vi har ett trevåningshus varav två våningar är pyntade så det tar sin tid att städa undan allt. Julen städar jag ut på trettondagen.
- Jag är från Uleåborg och där städar vi alltid ut julen på trettondagen.

Knutdagen är dagen då man anser att jultiden definitivt är över. Tjugondag Knut firas i Finland, Sverige och Norge som den dag då julen är slut. I andra länder är julen slut redan på trettondagen.

Dagen fick Knuts namn till minne av helgonförklarade Knut som var en dansk prins som den 7 januari 1131 blev mördad och senare helgonförklarad. Ända till 1600-talet var Knuts dag den 7 januari men flyttades då fram en vecka till 13 januari.

Med flytten ville den lutherska kyrkan stärka kyrkolivets ställning genom att utöka julen med en vecka.

Tidigare förekom det ofta Knutgubbar på knutdagen. Det var främst unga män som klädde ut sig i päls, mask och bockhorn och gick från hus till hus och skräna och var ute efter öl. Det var dåligt för huset i fall man inte släppte in knutgubben fast han kanske var skrämmande.