Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglund säger ja till nordiskt försvarssamarbete

Från 2013
Uppdaterad 13.01.2013 19:51.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Haglund positiv till svenskt initiativ - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) välkomnar de svenska ministrarnas initiativ till försvarssamarbete. Han kan föreställa sig ett gemensamt försvar mellan Sverige och Finland i framtiden.

- Det är en jättevälkommen diskussion. Man har ju diskuterat i de här banorna ganska länge men så här konkret har man ju inte sagt det i offentligheten, speciellt inte på ministernivå i Sverige, säger Haglund.

En viktig orsak till visionerna om ett ökat samarbete är knappa ekonomiska resurser. Både Finland och Sverige saknar enligt Haglund de resurser som skulle krävas för att upprätthålla ett tillräckligt försvar.

- I Finland finns tre alternativ. Antingen ökar vi anslaget till försvaret, eller så måste vi acceptera att försvarsförmågan försämras. Det tredje alternativet är någon typ av samarbete där Nato är en möjlighet och ett nordiskt samarbete ett annat. Då föredrar jag det sistnämnda.

Hur går planerna på ett ökat försvarssamarbete ihop med att det också finns Natoländer i Norden?

- Det utgör en viss begränsning. De bästa förutsättningarna för gemensamma försvarslösningar finns nog mellan Finland och Sverige. Det skulle kräva ett avtal mellan länderna och en grundlig diskussion. I praktiken skulle det i så fall betyda ett gemensamt försvar och det är en stor fråga som tar tid och kräver folkets stöd både i Sverige och i Finland.

Vad är det som krävs för att det ska vara möjligt?

- I dag är vårt försvar uppbyggt utgående ifrån att vi försvarar oss själva, och en situation där vi delar ansvaret med ett annat land så kräver nog väldigt mycket både på ett praktiskt och politiskt plan. Det här är de svenska ministrarnas vision, och nu är det viktigt att fundera på vilken vår vision är.

Jussi Niinistö (Sannf), som är ordförande för riksdagens försvarsutsott, varnar för blåögdhet. Han tror att de svenska ministrarna är ute efter att sälja svensktillverkat försvarsmateriel. Haglund tycker inte att det finns någon orsak till misstänksamhet.

- Vi har hittills köpt de vapen som är bäst och inte försökt gynna svensk vapenindustri, det tror jag inte vi gör i framtiden heller, säger Haglund.

Diskussion om artikeln