Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ateneum firar Tove Jansson nästa år

Från 2013
Uppdaterad 14.01.2013 15:54.
Konstnär och författare Tove Jansson
Bildtext Tove Jansson 1914-2001

Nästa år har det gått hundra år sedan Tove Janssons födelse och det här kommer att firas med jubileumsutställning på Ateneum i Helsingfors. Utställningen kommer att presentera Jansson framförallt som målare och bildkonstnär men också muminfigurerna finns med på ett hörn.

En del av originalillustrationerna till muminböckerna kommer att visas på utställningen i Helsingfors. De tillhör Tammerfors stad som fick bilderna till skänks av Tove Jansson år 1986 på det villkor att de ställs ut för allmänheten på en värdig plats i Tammerfors stadsmuseums planerade nybygge. Dagens fasta utställning kallas Mumindalen och är en liten del av Tammerfors stadsmuseum med utrymme bara för en bråkdel av alla muminoriginalen och ett flertal muminlandskap i miniatyr.

Mumintrollens värld i Tammerfors
Bildtext Muminpappans äventyr i miniatyr.

Det var Tove Janssons partner Tuulikki Pietilä som skapade miniatyrerna. Tove Jansson hjälpte till och Pentti Eistola stod för de tekniska finesserna i miniatyrerna, bland annat lamporna i ett muminhus i dockskåpskala.

Tammerfors snuvas på konfekten

Tammerfors konstmuseum gick därför med på Ateneums önskan att låna en stor del av muminsamlingarna under hundraårsjubileet 2014. Tidningen Tamperelainen skriver om hur Helsingfors nu får det bästa av muminvärlden.