Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns tegelfabrik i full gång

Från 2013
Uppdaterad 12.12.2014 16:48.
Tegelfabriken Keramia
Bild: Yle/Monica Forssell

Tiderna är osäkra men tillsvidare går det bra för Tiileris tegelfabrik Keramia i Mjösund på Kimitoön. Hela fjolåret hade fabriken mycket arbete och också nu ser orderstocken hyfsad ut, säger VD Heikki Ryöppy.

Radio Vega Åboland: Tillsvidare har tegelfabriken i Mjösund jobb

Programmet är inte längre tillgängligt

Några långtgående slutsatser går det ändå inte att dra på basen av nuläget. Inom byggnadsbranschen råder det stor osäkerhet och byggfirmorna väntar med beslut om nybyggen.

Bildtext Vd Heikki Ryöppy har lett Keramia sedan början av 2012.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Det finns en överproduktion av tegel i Finland och i samma takt som nybyggena sinar så hårdnar konkurrensen bland tegelproducenterna, säger Ryöppy.

Så länge det byggs och byggs av tegel i Finland så kommer Keramia ändå säkert att höra till en av de fabriker som producerar tegel i Finland, tror Ryöppy. Sortimentet är brett och hittills har fabriken klarat sig bra.

Det som kan stjälpa fabriken är att tegel som byggnadsmaterial inte lyckas göra den comeback man hoppas på bland villabyggarna.

Jämfört med hur det var på 1970-80 talet har användningen av tegel i småhus minskat rejält.

Fabriksvägen bekymrar

Bildtext Särskilt vintertid är Mjösundsvägen dåligt lämpad för tung trafik.
Bild: Yle/Monica Forssell

En annan sak som oroar är vägavsnittet mellan Mjösund och Åbovägen.

Den cirka tio kilometer långa statsägda vägen är smal och dåligt skött trots att den på årsnivå trafikeras av hundratals långtradare lastade med tegel och brännolja.

Diskussioner om en uppgradering av vägen har förts med Närings - trafik och miljöcentralen flere gånger tidigare men under de närmaste veckorna ska ett nytt försök göras och både vid tegelfabriken och vid Kimitoöns kommun hoppas man att diskussionerna äntligen bär frukt.

Enligt Kimitoöns tekniska chef Lars Nummelin kan det hända att NTM-centralen har bättre möjligheter än tidigare att få loss pengar för en förbättring av vägen nu då Kimitoön har statusen av ett område i strukturomvandling.

Det samma gäller också för Lövbölevägen till Sibelco Nordic. Diskussioner om en uppgradering av det vägavsnittet är också aktuella.

Tegelfabriken i Mjösund sysselsätter cirka fyrtio personer.