Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Subutexvård får hård kritik av narkomaner

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 10:53.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Missbrukare varnar för Subutex - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Subutexvården av narkomaner får hård kritik. - Preparatet Subutex är en hård drog, säger Johan Loikas som är verksamhetsledare på föreningen Stop Huumeille.

- Det är samtidigt den vanligaste drogen i gatuhandeln, påpekar han. Missbrukarna är flera hundratusen.

Subutex - ett lagligt vårdmedel i Finland

Preparatet är ett lagligt vårdmedel i Finland. Subutex skrivs ut av läkare och medicineringen är gratis. Subutex blir också allt vanligare i den öppna vården i takt med att klinikplatser för narkomaner stängs.

Subutex är ett kraftigt smärtstillande preparat, precis som morfin. På ett 80-tal vårdplatser i Finland används den som vårdmedel också på hälsocentraler.

Enligt Loikas lämnas narkomanerna vind för våg.

"Subutexbruket leder till ökad brottslighet"
Läkarportionerna är dessutom så stora att överflödet säljs i gatuhandeln.
- Experterna rekommenderar Subutex därför att den tros minska på kriminalitet. I själva verket har det gått precis tvärtom, säger Loikas.

"Subutex leder till beroende"
Mikko, 20 år lyckades få en bäddplats på en vårdklinik.
Efter elva månader på kliniken är han nu aktiv inom föreningen Stop huumeille.
- Subutex var den första drog jag stiftade bekantskap med som 16-åring och jag blev genast beroende. Det var lätt att få den i gatuhandeln och så är det fortfarande.

Då Subutex lanserades som vårdmedel var målgruppen heroinisterna. I dag finns det bara ett fåtal av dem, eftersom det är svårare att få heroin från Afganistan.
- Många väljer Subutex i stället, säger Loikas.

I Sverige har Subutexvården förbjudits.

Diskussion om artikeln