Ryssland: Adoptionsstopp leder till stor osäkerhet
Från och med årsskiftet får amerikaner inte längre adoptera ryska barn. Men adoptionsprocesser för 50 barn pågår fortfarande. Barn och familjer som nu lever i stor osäkerhet.
- En sådan här lag borde inte få existera i en modern värld. Jag vill verkligen inte att mina barn flyttas över till internat. Jag gör allt jag bara kan för de här fyra barnen, säger Natalia Nikiforova, som är direktör för barnhem nr 13 i S:t Petersburg. På hemmet bor 80 barn i åldern noll till fyra.
Fyra av barnen lever nu i stor okunskap om en adoption till USA på grund av den nya lagen. Man har hittat nya amerikanska föräldrar, men den ryska byråkratin kan inte bestämma sig. Tre av barnen har handikapp. En sju månader gammal flicka är i behov av en akut njurtransplantation.
En fråga om liv och död
- För de här barnen är det här en fråga om liv eller död ifall de trots allt tvingas flytta in på internat, säger Nikiforova.
Livet efter de ryska internaten har en deprimerande statistik. Bara en av tio klarar sig ute i vardagen efter 18 års ålder. Resten går under av brottslighet, missbruk och självmord. För många barn med ett handikapp är en adoption till utlandet enda chansen. Ryska medborgare drar sig för att adoptera barn med funktionshinder, för utlänningar är det inte ett lika stort problem.
I dagens Ryssland lever 600 000 barn utan sina föräldrar. De flesta har sin mamma eller pappa i livet, men av olika orsaker bor de hemma hos släktingar.
Barnhem eller internat är det sista och sämsta alternativet. Men 130 000 barn är placerade på olika hem. Men då glömmer de ryska myndigheterna de handikappade barnen på internaten, som det finns lika många av.
- Varje institution är ett dåligt ställe för vem som helst att börja sitt liv på, säger Nikiforova. Vår främsta uppgift är att alla våra barn kan hitta en ny familj.
Barnhem nr 13 lyckas nästan alltid placera sina barn hos familjer. Av stadens tio barnhem är det här det enda som arbetar enligt en modern familjecentrerad pedagogik. De flesta föräldrar som lämnar över sina barn hit är alkoholister eller narkomaner. Och att acceptera ett handikappat barn är svårt för många. På barnhemmet finns nu 15 barn med Downs syndrom.
I Ryssland adopterade ifjol ryska medborgare 7 500 barn, medan 3 400 barn fick nya hem i utlandet. Amerikanerna var den största gruppen med 1 000 barn.
Paraplyorganisationen Gaoordi arbetar med handikappade sedan 20 år tillbaka. Man har ett dagcenter där handikappade kan delta i olika kurser. Och man erbjuder en lägenhet där handikappade får pröva på att bo ensamma.
Många vet inget om handikappade
- Våra medborgare vet nästan ingenting om de handikappades liv och vårt arbete med dem. De flesta vill inte ens veta nåt om den här saken, förklarar direktören Margarita Urmantjejeva.
- Men i verkligheten kan en familj möta en helt ny värld och barnet kan föra med sig en större glädje än ett normalutvecklat barn, fortsätter Urmantjejeva. Vårt samhälle måste få veta mera om de handikappades vardag. Då försvinner också rädslan att ta hand om ett handikappat barn.
Ifjol adopterade ryska medborgare 214 barn med olika handikapp, medan utlänningar tog hem 176 barn.