Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama kräver stränga vapenlagar

Från 2013
Uppdaterad 17.01.2013 05:31.

En månad efter skolmassakern i Newtown har president Obama presenterat förslag på tuffare vapenlagar. Det är fråga om den mest omfattande vapenreformen i USA på årtionden, och presidenten lovar att lägga all sin kraft bakom förändringarna.

- Även om det inte finns några lagar som helt kan förhindra varje vansinnesdåd eller varje tragedi, så är det vår plikt att försöka, om det så bara räddar ett liv, sa president Obama omgiven av några av de många barn som har skrivit till honom och vädjat om strängare regler. Pulbiken bestod delvis av anhöriga till offren för skolmassakern i Newtown.

Som första åtgärd uppmanade presidenten kongressen att kräva bakgrundskontroll av alla som vill köpa skjutvapen. Han uppmanade de folkvalda också att återinföra och förbättra ett gammalt förbud av vissa typers halvautomatiska vapen, och att förbjuda magasin med fler än 10 patroner. Personer som klarar bakgrundskontrollen men köper vapen åt någon annan föreslås få strängare straff.

Dessutom undertecknade Obama 23 exekutiva order, som inte kräver kongressens godkännande, och som handlar om allt från informationsutbyte till bättre mentalvård.

Kort innan han presenterade förslagen som hade förberetts av vicepresident Joe Biden hade den inflytelserika vapenlobbyn NRA publicerat en video som gick till attack mot Obamas döttrar.
I videon beskylls presidenten för att vara skeptisk till beväpnade väktare i skolor, samtidigt som hans egna döttrar har livvakter. Den har fördömts av Vita Huset, men är bara försmak på den kamp som är på kommande.

Och det är inte bara konservativa republikaner som protesterar starkt mot allt som heter vapenkontroll, också flera demokrater som kämpar för att bli omvalda kan vara svårflirtade. Men Obama-administrationen sägs planera en omfattande politisk kampanj för att få allmänhetens stöd för förslagen.

Just nu finns det en viss medvind på den fronten. Den senaste opinionsmätningen visar att en majoritet av amerikanerna, 52 procent, säger att de stöder skärpta vapenlagar.

Läs också:
Obama vill strama åt vapeninnehav
Obama: Bakgrunden hos alla vapenköpare granskas