Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Blandade kommentarer om serien Finland är svenskt

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 16:21.
Ordböcker.
Bild: Yle

Den tiodelade serien Suomi on ruotsalainen hade premiär på TV1 i söndags. Redan innan det första avsnittet hade sänts var reaktionerna på olika diskussionsforum på nätet kraftiga.

På bland annat Suomi24 spyr man galla över programmet. Där tycker man att serien är en form av hjärntvätt och att hela Yle orienterar sig politiskt mot Sverige. En annan anonym skribent skriver på Yles webb att han är så arg på hela programserien att han håller på att spricka. ”Det är propaganda vars enda syfte är att tvinga finländare att uppskatta tvångssvenskan och tvåspråkighetskulissen”

En annan röst på nätet förundrar sig över att man idealiserar Sveriges stormaktstid trots att Sverige, enligt skribenten, utarmade Finland.

Men visst finns också positiva finska webbkommentarer. En kommentar lyder: Finland har hört till Sverige längre än Skåne. Det är dumt att stoppa huvudet i busken.”

Också på svenska.yle.fi har många kommenterat TV-serien. Där är andemeningen i kommentarerna överlag positiv. Men också där finns kritiska röster:

”Varför produceras sådana här program som bara verkar vara ägnade att reta upp endera språkgruppen. Verkar som om vissa vill att det skall finnas en konflikt hela tiden igång, så att man kan skylla på varandra turvis för olika händelser i historien. Urlöjligt och barnsligt! ”

Vad tycker du? Skapar program av det här slaget förståelse mellan språkgrupperna eller leder det bara till att man retar upp sig på varandra?

I Obs. debatt möts Juhani Seppänen, mannen bakom TV-serien, Erkki Pihkala, tidigare ordförande för Finskhetsförbundet och historieprofessor Henrik Meinander. Vi får också en kommentar av den svenska historikern Herman Lindqvist.

Strax efter programmet chattar Juhani Seppänen med tittarna på svenska.yle.fi

Hur reagerar du på programserien? Kommentera här i samband med den här artikeln eller delta i direktsändningen på twitter (#yleobs) to 17.1 kl 19.55 på Yle Fem

Mattias Fagerholm / Producent Obs. Debatt