Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

SFP-politiker filmade samlingspartist i Sjundeå

Från 2013
Uppdaterad 18.01.2013 14:14.
Bildtext Förra fullmäktigeperioden i Sjundeå präglades av många gräl.

I Sjundeå har Peppe Forsblom (SFP) lagt ut ett videoklipp på nätet där fullmäktigeledamoten Heikki Valtavaara (Saml) håller ett anförande. Det handlar om konsumentupplysning, enligt Forsblom.

länk till youtubevideon

- Fullmäktigesalen är ett offentligt utrymme så man får filma och fotografera där, säger han om klippet han satte ut på You Tube.
Forsblom blev inte invald i fullmäktigevalet i höstas, men är nämndemedlem. Han tänker fortsätta med att filma sådant som han anser att är anmärkningsvärt på fullmäktigemötena.
- I det här fallet tycker jag att det var anmärkningsvärt att Valtavaara som första uppgift i nya fullmäktige lämnar in ett antal ställningstaganden som är mycket kritiska till tjänstemännen i kommunen, säger han.

Huruvida stämningen bland politikerna blir bättre på det här sättet vill Forsblom inte ta ställning till, men han anser att alla är tvungna att vänja sig vid den nya tekniken och de möjligheter det medför.

Stämningen förbättras inte

I det fyra minuter långa videoklippet som Peppe Forsblom har filmat från fullmäktiges första möte i Sjundeå, läser Heikki Valtavaara upp sex stycken motioner där han bland annat vill att revisionsnämnden ska kontrollera kommunstyrelsens förfaranden. Klippet innehåller ingen dramatik.

Men till saken hör att förhållandet mellan Samlingspartiet och Svenska folkpartiet har varit inflammerat på grund av svängarna kring sammanslagningen med grannkommunen Lojo.

Arja Alho (SDP), som är det nya fullmäktiges ordförande, har därför speciellt poängterat att alla ska arbeta för en bättre stämning. Och hon är inte riktigt säker på att det här är den rätta vägen att gå.
- Trots att det inte är förbjudet i sig, så är det här inte den bästa starten om vi vill arbeta för en förbättrad stämning i fullmäktige, säger hon.

Enligt Alho skulle det till exempel vara bra att fråga eller säga till före man filmar någon annan. Det är också viktigt att fullmäktigeledamöterna inte ska störas på mötena.

Bra med publicitet

Heikki Valtavaara själv är enbart nöjd över att hans framförande på mötet nu finns till allas beskådan på nätet.
- På det här sättet så får jag mycket mera publicitet, säger han.

Heikki Valtavaara har enbart fått positiv respons på videoklippet och han har ingenting emot att det filmas mera på mötena. Det får alla att skärpa sig - också styrelsen, tror han.