Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pata Degerman tipsar – så här hålls du varm på busshållplatsen

Från 2013
Uppdaterad 04.01.2017 11:04.
Pata Degerman besökte julbasaren.
Bildtext Pata Degerman är inte rädd för köld
Bild: Yle/Johanna Modig

Att stå och vänta på bussen, spårvagnen eller tåget en blåsig och kall vinterdag är ingen picknick, ens om man är en van antarktisresenär som upptäktsresanden Pata Degerman.

Det kallaste Pata Degerman har upplevt var under en av hans Antarktisresor då det en gång var -60 grader och dessutom blåste 42 m/s. Han stod på en bergstopp tillsammans med kollegan Veikka Gustafsson och tyckte att det var en god idé att ta bort glasögonen och ansiktsmasken för att ta en bild.

- Våra ögon frös fast på två sekunder! Jag och Veikka blåste på varandras ögon för att tina upp dem och så skulle vi ta en ny bild - och de frös fast igen! Då insåg vi att sådan kyla inte är att leka med.

Riktigt så kallt blir det ju förvisso inte här hos oss, men det kan vara nog så obehagligt att stå och vänta på en buss eller ett tåg som inte kommer när termometern visar tvåsiffriga minusgrader. Pata Degerman håller med - det är lätt hänt att också han glömmer att ta kölden på allvar. Vilka är då Degermans bästa Antarktis-tips för att klara sig i kylan?

- Ta på dig mera mellankläder. Om du har en extra fleece eller ylletröja så ta den, och långkalsonger är ju bra.

Ordentliga kängor är också viktiga, för om man har varmt om fötterna känns hela kroppen varmare. Viktigast är ändå att hålla sig varm om nacken och huvudet.

- Det är därifrån 70-80 procent av värmen försvinner. Sätt en balaklava på huvudet! Om du inte har en kan du låna en av dina barn!

En balaklava är ju en mössa som också täcker halsen, men den som tar miste och i stället äter den läckra bakelsen med ett liknande namn gör inte heller fel, tröstar Degerman.

- Jo, varför inte äta en baklava! Då får du energi så att du kan hålla kroppen varm.

Gör som pingvinerna – om det lyckas

Det är också en god idé att hitta skydd för vinden medan man väntar på tåget som aldrig kommer - det är givetvis mycket kallare om man ställer sig mitt i blåsten.

Hur skulle det då vara att gruppera sig tillsammans med medpassagerarna och ställa sig riktigt nära varandra för att hålla värmen?

- Som pingvinerna gör? Jo det låter bra, då blir det definitivt varmare! Frågan är bara om man får finländare att stå på det sättet ...