Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals människor befriade vid In Amenas

Uppdaterad 14.06.2013 16:22.
Programmet är inte längre tillgängligt

Militäroperationen vid In Amenas-gasanläggningen i Algeriet har avbrutits och man försöker förhandla med kidnapparna. Den algeriska regeringens militäroperation har befriat hundratals av de som tagits som gisslan. Av de befriade uoppges 573 vara algerier och cirka 100 utlänningar.

Enligt säkerhetskällor saknas ungefär 30 utlänningar. Islamisterna säger sig vara villiga att växla amerikanska personer ur gisslan mot fängslade medlemmar av terroristnätverket.

Tolv personer ur gisslan tros ha mist livet sedan den algeriska armén attackerade In Amenas. Bland dem finns minst sju utlänningar, bland annat brittiska, franska och japanska medborgare. Bland de döda finns 18 kidnappare.

Av de norska Statoilanställda har en lyckats sätta sig i säkerhet medan åtta fortfarande saknas. De länder, vars medborgare var bland de kidnappade, har uttryckt sitt missnöje med att de inte informerades om den algeriska regeringens beslut att försöka befria de kidnappade.

Enligt de algeriska myndigheterna är kidnapparna islamister från Libyen, som ville hämnas på Frankrikes luftangrepp mot islamistiska rebeller i Mali. Algeriska säkerhetsexperter säger att kidnappningen var så genomtänkt att den måste ha planerats långt på förhand.

Läs också:
Åtta norrmän alltjämt försvunna
Kidnappad fransman gömde sig under sängen
Gisslans öde i Algeriet oklart
Militäroperation i Algeriet över
Stoltenberg: Uppgifter om norska gisslan saknas