Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många norrmän alltjämt försvunna

Uppdaterad 14.06.2013 16:22.

Flera norska Statoil-anställda saknas ännu, trots militäroperationen som har befriat största delen av gisslan vid gasanläggningen i Algeriet. En försvunnen norrman hittades natten till fredagen på ett algeriskt sjukhus.

Den funna norrmannen uppges må bra och ha varit i kontakt med sin familj. Han har inte kunnat belysa de övriga norrmännens öde, som det inte finns några uppgifter om. Fem norrmän, som befann sig vid gasanläggningen då gisslandramat började men som undgick att bli fångatagna, har nyligen flugits till Bergen i Norge där flera anhöriga finns samlade.

Norska politiker och medier kritiserar skarpt den algeriska regeringens agerande kring militäroperationen vid gasanläggningen Amenas. Enligt Yles finska nyheters korrespondent i Norge anses den algeriska regeringens agerande vara klumpigt och förhastat.

Informationsbristen har varit ett stort problem under hela den tid som dramat pågått. Statsminister Jens Stoltenberg är upprörd över att ha fått besked om operationen först efter att den redan hade inletts.