Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Över hälften av Lovisapolitikerna har företagskopplingar

Från 2013
Uppdaterad 21.01.2013 07:43.
Lovisa rådhus vintertid.
Bild: YLE / Hanna Othman

I Lovisa har 31 av 59 fullmäktigeledamöter kopplingar till företagsvärlden. Politikerna säger att de känner till då de måste jäva sig, och att de har nytta av de erfarenheter de får av att sitta i företagsstyrelser.

Maktbasen: Många politiker i Lovisa har företagskopplingar

Programmet är inte längre tillgängligt

En av ledamöterna med företagskoppling är Juha Karvonen, Samlingspartiet, som sitter med i fyra styrelser, bland annat sitt eget företags styrelse, fastighetsbolaget Gallerias styrelse och Lovisa bowlinghalls styrelse.

Karvonen blev nu invald i fullmäktige för andra perioden i rad, och han säger att jävighet är något som man måste tänka på som företagare och politiker, men han tycker ändå att de inte får utesluta varandra.

Juha Karvonen har precis blivit invald i närings- och utvecklingssektionen som ska tänka på bland annat utveckling av näringslivet i staden. Som en företagare med intressen i centrum av Lovisa kunde han dra nytta av somliga beslut som fattas i sektionen. Han hoppas ändå att han inte ska hamna inför den sortens problem, utan tänker fokusera på Lovisas bästa.

Av Lovisas 59 fullmäktigeledamöter sitter tre i styrelsen för Osla Handelslag. Kan man kanske då tänka sig att Osla har det ganska bra i Lovisa? Tom Liljestrand, SFP, har precis blivit vald till ordförande för Lovisa stadsstyrelse. Han sitter också med i Osla Handelslagets förvaltningsråd. Han ser det ändå inte som ett problem, tvärtom ser han att han har nytta av sin långa erfarenhet inom S-gruppen.

I Lovisa är svenska folkpartiets ledamöter de som flitigast sitter i företagsstyrelser, 16 sfp:are sitter i allt som allt 32 olika styrelser.