Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge offentliggjorde namnen på de saknade

Från 2013
Uppdaterad 14.02.2013 16:41.
Helge Lund läste upp namnen på de saknade
Bildtext Statoilchefen läste upp namnen på de saknade norrmännen.
Bild: EPA/LARSEN HAKON

Norge väljer att gå ut med namnen på de fem norrmän som fortfarande saknas efter gisslandramat i Algeriet. De offentliggjordes av Statoils koncernchef Helge Lund.

En av de saknade är utvecklingsministern Heikki Holmås styvfar, som var platschef på Statoilanläggningen. Ministern konstaterar i ett uttalande att han med sorg och förtvivlan har mottagit meddelandet om att man fruktar att hans styvfar är död.

Efterforskningarna efter de försvunna fortsätter, inne i anläggningen, i öknen och på sjukhus i trakten men hoppet minskar dag för dag, rapporterar Svenska Yles nordenkorrespondent Bengt Östling från Oslo.

Dnaprov har tagits av de anhöriga

Kriminalpolisen har förhört alla de som räddade sig hem till Bergen, och dnaprov har tagits av de fem saknades anhöriga, för en identifiering när det är möjligt.

Den norska regeringen har också gått ut med mer information om vad som skedde senaste vecka.

- Slutuppgörelsen på lördag blev nödvändig, förklarade utrikesminister Expen Barth Eide på söndag, gisslantagarna försökte spränga hela anläggningen, vilket misslyckades. De började i ställe skjuta ihjäl sin gisslan, och då ingrep de algeriska styrkorna.

- Så här hade man gjort i en gisslansituation också i väst, sade den norska utrikesministern. Förståsigpåare i norsk tv har kritiserat Algeriet för aktionen.

Barth Eiden sade att man måste utreda händelserna noga innan man fördömer den algeriska regeringens handlande.

Läs också: Mokhtar Belmokhtar tog på sig skulden för gisslantagningen

Läs mera om den svåra väntan i Norge på nrk.no.