Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

21.1 Knipans osäkra framtid och Axxells utbildningar

Från 2013
Måndagssnackarna Egon Blomqvist och Lea Adolfsson
Bild: Yle/ Marica Hildén

Sommarrestaurang Knipan i Ekenäs är väldigt viktig för staden Raseborgs image. Det betonar måndagssnackarna Lea Adolfsson och Egon Blomqvist. I slutet av förra veckan blev det klart att Knipans krögare inte fortsätter.

- För att restaurangen ska fungera är det mycket viktigt med marknadsföring och information, betonar Adolfsson. Hon anser att staden åtminstone till en början kunde hjälpa till med marknadsföringen.

Radio Vega Västnyland: webb Måndagssnack 21.1 del 1 - Knipan

Programmet är inte längre tillgängligt

- En kändiskock som krögare kunde säkert hjälpa i början, men om det inte finns personal är det ett problem, säger Egon Blomqvist. Han anser att det är ett problem är att hitta personal som vill jobba under några sommarmånader.

- Men å andra sidan kan en känd kock också locka personal, påpekar Adolfsson.

Både Adolfsson och Blomqvist betonar att Knipan och Hangö Casino är viktiga landmärken i Västnyland som lockar både lokalbefolkning och turister.

Axxells utbildningar behövs

Utbildningarna vid Axxell behövs och det är tråkigt att dra ner på utbildningar och kurser. Det betonar Adolfsson och Blomqvist efter att Axxells rektor Annika Bussman sade upp sig förra veckan.

De spekulerar i om uppsägningen kan ha att göra med samarbetet mellan rektor och vd när det gäller hur yrkesutbildningsbolaget ska spara.

Radio Vega Västnyland: webb Måndagssnack 21.1 del 2

Programmet är inte längre tillgängligt

- Rektorn vill skära i övrig administration och vd:n vill skära i övriga kurser, funderar Blomqvist.

Sjundeåpolitiker på Youtube

När det gäller nyheten om att SFP-politikern Peppe Forsblom i Sjundeå lade ut ett klipp på Youtube med Samlingspartisten Heikki Valtavaara konstaterar Lea Adolfsson att båda två fick publicitet.

Egon Blomqvist som själv har filmade många av Karis stadsfullmäktiges då mötena började sändas direkt på Karis-tv säger att politikernas beteenden förändrades då fullmäktigemötena sändes direkt i lokal-tv.

- När vi började filma ville alla ha långa talturer. Men resultatet var att de som pratade mest fick färre röster när det hölls val.