Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rapport: Tvångsarbete kan ligga bakom vår mat

Från 2013
Uppdaterad 22.01.2013 08:52.

Mänskliga rättigheter kränks vid tillverkningen av produkter som säljs i finska butiker, visar en ny utredning som medborgarorganisationen Finnwatch har gjort.

Finnwatch har granskat S-gruppens, Keskos, Lidl Finlands och Suomen Lähikauppas produkter.

I utredningen granskades tillverkningen av koncentrat för ananassaft och tonfiskkonserver. Produktionen sker i Thailand.

Enligt Finnwatch utsätts de anställda för tvångsarbete. Både människohandel och barnarbete kopplas till produktionsprocessen.

Till exempel fabriken Natural Fruits som tillverkar ananassaftkoncentrat har brutit mot både thailändska lagar och mänskliga rättigheter.

Passen beslagtas

- I fabriken arbetar papperslösa invandrare och minderåriga barn. Fabriken har inte betalat lagstadgade minimilöner åt arbetarna, som också tvingas till övertidsarbete och inte har någon semester. Fabriken har beslagtagit gästarbetarnas pass och arbetstillstånd och hindrar dem från att byta arbetsplats, säger Finnwatch.

Enligt rapporten förekommer också våld på arbetsplatsen.

I två fabriker som tillverkar tonfiskkonserver för de finska butikskedjorna, Thai Union Manufacturing och Unicord, stöter man också på många problem.

- Det går inte att leva på de löner som utbetalas. Alla har inte skriftliga kontrakt och det finns brister i arbetssäkerheten, säger Finnwatchs vd Sonja Vartiala.

Diskussion om artikeln