Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors med vampyrögon

Från 2013
Bild: Foto: Eva Frantz

Morgonöppet: Hannele Mikaela Taivassalo

Programmet är inte längre tillgängligt

Hannele Mikaela Taivassalo har alltid varit intresserad av vampyren som monster. När den gamla besattheten vaknade till liv var hon helt enkelt tvungen att skriva boken Svulten.

- Vampyren är ju ingen hårig vrålande best, utan ligger ganska nära det mänskliga. Det är någonting i kombinationen vackert och ont som jag upplever som frånstötande och sensuellt samtidigt, funderar Taivassalo i Morgonöppet.

Svulten handlar om Jorunn Själfhämnd, en ensam vampyr som rör sig i det nattliga Helsingfors.

- De kvinnliga vampyrerna hamnar ofta på sidan om, oftast får ju kvinnorna i vampyrlitteratur nöja sig med att vara människan. Jag började fråga mig om vampyren får vara kvinna, sedan kändes det självklart att min vampyr skulle vara det.

Skuggorna i Centralparken

Handlingen utspelar sig till största delen i nutid, Jorunn finner sina offer i metrohissar, Centralparken, Ulrikasborg, nära cykelvägen Banan etc. Hur var det då att iaktta Helsingfors med vampyrögon?

- Fascinerande! Man började tänka på helt andra saker när man iakttog miljöerna. Vilka möjligheter finns det här för någon som är mera än en människa? Skuggor, mörker, nedgångna byggnader, det slitna, det är sådant som min vampyr trivs med.

Svulten utkommer på Schildts & Söderströms förlag denna vecka.