Nöt yttrefilé med pepparost
Den finska pepparkryddade färskosten blev populär på 1960-talet och passar bra till kötträtter.
Nöt yttrefilé med pepparost
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 45 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
- 800 gram (g) nöt yttrefilé
- 100 gram (g) pepparost
- 2 tesked (tsk) flingsalt
- 2 tesked (tsk) svartpeppar
- 1 kilogram (kg) potatis
- 1 kilogram (kg) rotfrukter - palsternacka, kålrot, persiljarot, vitlök
Instruktioner
Skär upp filén på längden, så att den öppnas till ett platt stycke kött. Smula pepparost in i den öppnade filén, samt krydda med flingsalt och peppar.
Rulla ihop hela filen som en rulltårta, och skär upp i ordentliga biffar. (Biffarna liknar rulltårtsbitar). Trä bitarna på två järngrillspett, så att de hålls ihop under grillningen.
Grilla cirka två minuter per sida. Salta lite medan du grillar, när köttsaften börjar komma upp så är köttet klart!
Skär upp och preparera köttet i god tid innan middagen.
Filéerna vinner på att vila upp till tre timmar innan du grillar.
Servera tillsammans med grillade rotfrukter och rostade potatisskivor. Potatisskivorna rostas i ugn tillsammans med vitlök och smör.