Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Saftproducent avbryter thailändskt samarbete

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 16:24.
Bild: VIP-Juicemaker

Centrallaget för Handelslagen i Finland, SOK meddelar att den finländska saftproducenten Vip-Juicemaster har lagt på is samarbetet med den ananasfabrik i Thailand som misstänks för att utsätta de anställda för tvångsarbete.

Det var medborgarorganisationen Finnwatch som slog larm om att en thailändsk ananasfabrik har brutit både mot thailändska lagar och mänskliga rättigheter.

Ansvarschefen vid SOK, Lea Rankinen säger att SOK nu noggrannare börjar kartlägga vilken övervakningspraxis varuleverantörerna följer. Enligt Rankinen har ansvaret för övervakningen gällande ananasfabriken i första hand legat hos den finländska saftproducenten.

På Ruokakesko beklagar man de olägenheter som nämns i Finnwatchs rapport och man förhåller sig allvarligt till uppgifterna. Samhällsansvar är en viktig del i Keskos värden, verksamhet, ledarskap och dagliga arbete, säger Ruokakesko i ett ställningstagande.

Ruokakesko kommer att BSCI-testa sina varuleverantörer och deras samarbetsparter.

BSCI är ett europeiskt samarbetsinitiativ för företag som vill förbättra arbetsförhållandena i den globala leverantörskedjan.