Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kuppförsök i Eritrea troligen över

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 16:24.
Bildtext Eritreaner demonstrerar för att få slut på diktaturen i landet. Demonstrationen ägde rum i Geneve i november 2012.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZIN

Det verkar som om det misstänkta försöket till statskupp i Eritreas huvudstad Asmara har misslyckats. Sent igår kväll fungerade tv- och radiostationerna normalt igen - men det är svårt att få oberoende uppgifter från landet.

Ungefär etthundra rebeller stormade informationsministeriet i landet i går. Rebellerna misstänks vara avhoppade soldater.

Enligt obekräftade källor tvingade soldaterna chefen för det statliga tv- och radiobolaget att läsa upp en text som bland annat krävde att samvetsfångar ska släppas.

Upprorsmännen ska också ha krävt att landet ska följa grundlagen. Enligt den ska en president väljas för maximalt tio år.

Eritrea har styrts med järnhand av president Isaias Afewerki i 20 år nu. Landet har enligt Utrikeministeriet väldigt spända realtioner till grannlandet Etiopien, som det tidigare varit i krig med. Det har rapporterats om flera gränsstrider mellan länderna under år 2012 och i landet finns också ett överhängande hot av terrorism.

Enligt det svenska utrikespolitiska institutet klassificeras Eritrea som ett av de minst fria länderna i världen.

Läs också:
Försök till statskupp i Eritrea?