Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Musik från sex världsdelar i Café Continental

Från 2013
Yannick Noah

Musik från sex världsdelar

Systrarna Mahsa och Marjan Vahdat från Iran och det polynesiska bandet Te Vaka hör till de ovanligare inslagen i veckans café, medan f.d. tennisstjärnan Yannick Noah från Frankrike redan är ett välbekant namn på musikscenen. Nya trender inom den spanska musiken representeras av två sinsemellan mycket olika band, Muyayo Rif och Akasha. På traditionellare tongångar bjuder Ibrahim Ferrer från Kuba och Ceumar från Brasilien.

Många minns Yannick Noah som framgångsrik tennisspelare på internationell toppnivå under 80-talets dagar. Efter idrottskarriären har han satsat på en bana som sångare och lyckats precis lika bra på det området. Sin första skiva gav Yannick Noah ut 1990, och den har följts av en lång rad framgångsrika album. En av de största succéerna var det sydamerikanskt inspirerade albumet Charango från 2006. Yannick Noah växte upp i Kamerun men har bott i Frankrike i flera decennier. De senaste åren har han tillbringat i New York.

Gruppen Muyayo Rif är en spännande nykomling på den spanska musikscenen. Niomannabandet från Barcelona har blivit känt för sin häftiga musik, där politiskt orienterade texter kombineras med intensivt malande dansrytmer. Sin första skiva, Construmón, gav Muyayo Rif ut 2010 och den följdes av P'alante året därpå. Muyayo Rifs låtar är ett hopkok av en mängd olika stilar, allt från salsa, dub och reggae till punkrock och funk.

Ibrahim Ferrer hör till de kubanska artister som på gamla dar fick en omstart på karriären tack vare skiv- och filmprojektet Buena Vista Social Club. Men redan på 50-talet var han en omtyckt sångare som uppträdde med kända kubanska orkestrar. Sitt genombrott fick han som sångsolist i gruppen Los Bocucos. Mer än 40 år senare, 1998, återförenades Ibrahim Ferrer och Los Bocucos tillfälligt för att spela in albumet Tierra Caliente, där man framför sina gamla låtar i originalarrangemang. Smakprov på den unika skivan får du i veckans Café Continental.