Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stormossens kunder vill inte ha sopbilsrally

Från 2013
Uppdaterad 31.12.2013 11:02.
Leif Åkers, vd Stormossen
Bild: YLE/Anna Ruda

Majoriteten av Stormossens kunder vill inte att sopbilar från flera bolag kommer och hämtar kvarterets sopor på olika dagar. I synnerhet de som bor i egnahemshus tycker att kommunen kunde konkurrensutsätta avfallstransporterna. De som bor i höghus och radhus har inte lika stor skillnad hur soptransporterna sköts.

- Där är det ungefär lika många som tycker att det nuvarande systemet är bra som de som tycker att kommunen borde konkurrensutsätta sophämtningen, säger Leif Åkers, vd på Stormossen.
Det är kommunen som innan den första maj i år ska fatta beslut om vilket system man ska fortsätta med.
- Det är kanske vår uppgift att ta fram ett underlag. Det är ju många saker man måste väga in när man tar det här beslutet och båda systemen måste analyseras, säger Leif Åkers.
Tidigare har man inte frågat kunderna vad de tycker om avfallstransporterna.

Leif Åkers förstår att de transportfirmor som nu sköter transporterna inte är så nöjda med planerna.
- Det blir miljömässigt och ekonomiskt fördelaktigare för avfallsproducenterna om man har det nya systemet. Men det betyder ju också att om man ska ha någon inbesparning så blir det färre transporter och då är det någon som blir utan, säger Leif Åkers.
Det är bara transporterna av brännbartavfall och hushållsavfall som berörs av den eventuella förändringen. De utgör ungefär 20 procent av alla sopor som kommer till Stormossen.

Missnöjda transportföretagare
Markus Eckerman, ägare för Ekoman i Vasa, säger att ett beslut att man gör en offentlig upphandling av avfallstransporterna skulle innebära att den lokala entreprenören blir utan jobb.
- Då tävlar vi ju om en tre till femårig entreprenad med de verkligt stora bolagen. För oss kan de stora bolagens offerter vara svåra att förstå prismässigt för de kan lämna in en offert med en liten vinst eller med nollresultat bara för att behålla kundkretsen. Vi har lättare att behålla kundkretsen i ett avtalsbaserat system där fastighetsägarna köper den här servicen på en fri marknad, säger Markus Eckerman.

Markus Eckerman ger ett exempel från Seinäjoki där man 1997 kommunaliserade avfallstransporterna.
- I den första offertrundan blev alla lokala företag utan jobb. Då var det ett stort företag som vann entreprenaden, säger Markus Eckerman.
Markus Eckerman säger att sopbilsrallyt inte skulle upphöra i och med att avfallstransporterna skulle konkurrensutsättas.
- Vi kör våra bilar fulla med sopor och sen far vi och tömmer. Det att man övergår till ett annat system innebär ju inte att det ett tu tre skulle rymmas mer i bilen, utan då måste man ju fara och tömma i mellan och komma tillbaka på nytt, säger Markus Eckerman.

Markus Eckerman hänvisar till en undersökning som har gjorts i Uleåborg där det visade sig att utsläppen inte blev så mycket mindre med bara ett bolag som sköter avfallstransporterna.