Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Stora skillnader i vattenpriserna

Från 2013
Uppdaterad 24.01.2013 15:23.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Dyrast vatten i Pargas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det finns stora skillnader i vad kommuninvånarna i Svenskfinland får betala för sitt kranvatten. Enligt en sammanställning som Yle Nyheter har gjort är bruksavgiften på vatten nästan fyra gånger högre i Pargas än i Närpes.

Den interaktiva kartan finns inte längre tillgänglig och har därför tagits bort från artikeln 19.8.2020.

Om man ser på bruksavgifterna för vatten (och bortser grundavgifter) finns Svenskfinlands billigaste kommunala kranvatten i Närpes. Där betalar invånarna 81 cent per kubikmeter (1000 liter) vatten.

Över lag finns det billigaste vattnet i Österbotten och i huvudstadsregionen. Dyrast är däremot vattnet i Pargas, där invånarna får betala 2,93 euro per kubikmeter. Om man räknar ihop bruksavgifterna för vatten och avlopp ligger även då Pargas i topp, med 5,98 euro per kubikmeter.

Hundratals euro i skillnad på vattenräkningen

Enligt Motiva använder finländarna i genomsnitt 155 liter vatten per dag. För en fyra personers familj blir det nästan 19 kubikmeter vatten per månad. Det innebär att en familj i Kronoby kan betala 600 euro i bruksavgifter i året, då Pargasfamiljens räkning landar på 1 300 euro.

Mest använder finländarna vatten för att tvätta sig själva, 60 liter i dygnet. Motiva räknar med att en fem minuters dusch förbrukar 60 liter vatten, men att ett bad i badkar kräver 300 liter vatten. En annan stor vattenförbrukare i hemmen är toaletterna. Per invånare använder toaletterna 40 liter vatten i dygnet.

Vatten- och avloppsbolagen fakturerar för vatten och avloppsvatten enligt hur mycket hushållen använder. Utöver det tar bolagen ofta ut en års- eller månadsavgift som bland annat kan bero på hurdan vattenmätare man har.

Det interaktiva diagrammet finns inte längre tillgänglig och har därför tagits bort från artikeln 19.8.2020.

"Priset kan inte vara lika överallt"

Skillnaderna i priset på kranvatten förvånar inte Jan Björkwall, som är sakkunnig vid Kommunförbundet.

- Priset kan inte vara lika överallt i Svenskfinland eftersom driftsutgifterna är olika stora beroende på var vattenverket fungerar. Det finns också stora skillnader i investeringsbehoven, säger han.

Han är ändå aningen överraskad att prisskillnaden är så pass stor som Yles utredning visar. På Finlands Vattenverksförening säger man att de fasta utgifterna skiljer sig från kommun till kommun. I tätbefolkade områden blir det billigare att leverera vatten och sköta avloppet än på orter med långa avstånd till konsumenten, säger man på föreningen.

Läs också:

Diskussion om artikeln