Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hentilä: En slags aidshysteri bröt ut

Från 2013
Uppdaterad 24.01.2013 10:35.

Den hyllade svenska serien Torka aldrig tårar utan handskar börjar på Yle Fem i dag. Serien berättar om hur det var att vara homosexuell i Stockholm på 80-talet när aidsepidemin bröt ut. Jorma Hentilä var ordförande för organisationen för sexuellt likaberättigande, Seta när den första fallet av aids uppdagades i Finland.

Diskriminering av homosexuella var inte ovanligt på den tiden.

Seriestart i Yle Fem klockan 21

Del 1/3. De allra modigaste bögarna har börjat resa sig för ett liv i frihet. Rasmus flyr trångsyntheten i Koppom och flyttar till Stockholm där han möter kärleken i Benjamin. Manus: Jonas Gardell.

- Om en firma hade endast en wc kunde en homosexuell inte använda den, utan måste gå ut till en näraliggande bensinstation, säger Hentilä.

Det första fallet av aids uppdagades i Finland midsommaren 1983 och farhågorna var många. Torka aldrig tårar utan handskar tar avstamp i ungefär samma tider. I serien möter de homosexuella huvudpersonerna diskriminering när samhället tampas med rädslor inför den nya sjukdomen aids, eller bögpesten, som den också kallades.

Tvingades tillbaka i skåpet

Enligt Hentilä bröt en slags hysteri ut, vilket ledde till att ganska många som öppet varit homosexuella gick tillbaka in i skåpet. I Finland var situationen lugnare än i Sverige, anser han.

- Här tog man inte till så restriktiva åtgärder som man gjorde i Sverige. Från första början kunde de som var rädda att de smittats ge blodprov anonymt. Vi hade kommit överens med Hälsovårdsinstitutet att de kan ta emot anonyma prov.

Enligt Hentilä var Setas kontor i Helsingfors en slags hälsocentral en gång i veckan. På plats fanns läkare, sjukskötare och stödpersonal.

Han säger att det situationen var helt annan i Sverige. Det var omöjligt att testa sig anonymt och det talades om tvångstestning. I Finland fick tvångstester aldrig stöd på ministernivå trots att det också här hördes en del krav att homosexuella skulle tvingas till test.

I Finland valde man från början att ta till vad Hentilä kallar ”mjukare åtgärder” och fortsatte att hålla den linjen, vilket var orsaken till att situationen var olika i Finland och Sverige.

Fläckar i halsen och ansiktet

Docent Sirkka-Liisa Valle, Finlands kanske mest kända AIDS-forskare på 1980-talet, glömmer aldrig den dagen när hon tittade in i munnen på Finlands första AIDS-patient.

- När jag tittade in i halsen så såg jag lilafärgade fläckar. Också hans ansikte hade några fläckar. Då visste jag med säkerhet att nu står Finlands första AIDS-patient framför mig. Jag fick gåshud, berättar Valle i en intervju till TV-nytt.

Läs också
Arkivet: Är aids straffet för ett promiskuöst leverne?
Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar

Diskussion om artikeln