Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Marie Allen i Samtal om livet

Från 2013
Uppdaterad 25.01.2013 13:24.
Marie Allen
Bild: Camilla Kivivuori

Marie Allens ungdomsintressen var historia, politik och resor och dessa tre har följt henne hela livet. En annons i tidningen på 70-talet fick henne att chansa på ett guidejobb, som förde henne till Aten. Förutom att Atenvistelsen ledde till att hon hittade en livskamrat, gav guidejobbet henne ett gott självförtroende, som hon upplever att hon har haft nytta av i både sitt jobb som lärare och som politiker.

Att jobba som lärare i historia och samhällslära trivs hon med och avvisar bestämt påståendena om att ungdomarna skulle ha blivit omöjligare under de senaste åren.

-Jag kräver arbetsro i klassen, är bestämd och visar att jag bryr mig om eleverna och det skapar goda förutsättningar för dem att ta emot det jag vill lära dem, säger Marie.

Hennes intresse för politik från studietiden fick en längre paus då hon bildade familj och fick tre barn, men på 90-talet lockades hon med i kommunalpolitiken och hon kom att bli en av de synligare politikerna i Borgå. Hon säger att politiken nästan känts som ett fjärde barn för henne. Ett barn som hon upplever att togs ifrån henne då hon blev tvungen att stänga dörren till fullmäktigesalen i december.