Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Föräldrar åker på lägerskola med elever

Från 2013
Uppdaterad 24.01.2013 05:40.
Foto: Pentti Kallinen/Yle
Bildtext Föräldrar i Dalsbruk vill att eleverna ska få uppleva Lapplands unika natur.

I Dalsbruk har föräldrarna till elever i årskurs sju gått in för att själva arrangera den lägerskola som skolans elever brukar delta i på åttan. Orsaken till att föräldrarna engagerar sig är att skolans personal meddelat att den inte längre går i land med uppgiften.

- Att arrangera en fem dagar lång lägerskola i Lappland tar mycket tid och energi, förklarar rektor Siv Westerback. Och att resa med cirka trettio elever och ha ansvar för dem dygnet runt i nästan en veckas tid är också tungt.

Traditionen med lägerskola i Lappland har funnits redan under flere års tid både i Dalsbruk och Kimito. Men i Dalsbruk fattade lärarna i höstas ett enigt beslut att avstå från lägerskolan.

- En bidragande orsak till beslutet var också att flere av skolans lärare är tjänstlediga och det gör att det är svårt att veta hur nästa läsår riktigt ser ut, säger Siv Westerback. Dessutom får läraren bara betalt för den tid hon eller han undervisar. Dethär trots att läraren har ansvar för barnen hela tiden.

Föräldrar tog saken i egna händer
Efter att det blev klart att skolan inte längre ordnar någon lägerskola i Lappland tog en grupp föräldrar tag i saken och nu har elever och föräldrar redan samlat ihop över hälften av den summa som behövs för att gruppen ska kunna åka på en femdagars resa till Lappland.

Föräldrarna har också förbundit sig att noggrant dokumentera varje möte och hur man går till väga då man arrangerar lägerskolan. Det här för att det ska vara lättare för kommande klasser att göra samma sak.

Hela resan kostar ungefär 25 tusen euro. Dalsbruks skolas årskurs sju har samlat pengar genom att bland annat sälja WC- papper, godis och nu senast fisksoppa i Furulund.

Bildtext Fisksoppan gick åt i Furulund. Mia Malm serverar.

Också tidigare klasser har alltid själva samlat ihop pengarna till lägerskolan men då med hjälp av lärarna. Kimitoöns kommun bidrar med 1000-3000 euro som skolorna får använda till resor och andra evenemang.

Roligt att jobba för barnen
Både elever och föräldrar säger att de tycker att det är roligt att jobba för det gemensamma målet.

- Det är roligt att göra något för barnen, säger Kika Leppänen. De är så duktiga! Nu förstår jag också bättre hur mycket jobb lärarna egentligen haft med att organisera lägerskolan.

Bildtext Elever och föräldrar tycker om att jobba för lägerskolan tillsammans.

Lärarna inbjudna att delta
Helt utanför arrangemangen är lärarna ändå inte. De hjälper föräldrarna att göra upp ett schema för resan och funderar ut vad gruppen ska lära sig.

Siv Westerback säger att hon är glad över det samarbete mellan hemmen och skolan som föräldrarnas engagemang för lägerskolan resulterat i.

Skolans lärare har också fått en inbjudan att delta i lägerskolan men det är ännu oklart om någon av lärarna åker med. Enligt Westerback försöker man ordna så en lärare åker med.

Vid Utbildningsstyrelsen anser man att någon lärare måste delta för att lägerskolan ska kunna betecknas som en del av skolans verksamhet.

Många skolor har slopat lägerskolorna
Lägerskolor ingår inte i den riksomfattande läroplanen och många skolor ordnar inte alls några lägerskolor längre. Till exempel i St Olofsskolan i Åbo åker eleverna bara på endags utflykter.

Dalsbruks skolas rektor Siv Westerback säger att lärarnas arbete har förändrats mycket sedan 1980-talet då lägerskolorna blev moderna.

- Lärarna får hela tiden fler arbetsuppgifter.