Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Den hemliga bakterien

Från 2013
Uppdaterad 12.09.2014 13:52.

Den antibiotika resistenta bakterien MRSA CC 398 eller svinbakterien sprider sig en allt högre grad också till personer som inte har varit i kontakt med grisar.
På tre år har antalet smittade danskar fördubblats och idag finns smittan på var sjätte svingård i landet. Tidigare var det anställda på svingårdar som kunde få smittan men nu är alla i farozonen på ett helt annat sätt än tidigare, det säger danska forskare i TV-programmet Bakom Fasaden – den hemliga bakterien.

- Jag anser att man undervärderar den fara som finns här, säger Hans Jörn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi vid Odense universitetssjukhus.
Bakterien kan ge infektioner, bölder och blodförgiftning. Samtidigt är bakterien resistent mot antibiotika och är därför svår att behandla. I Danmark har bakterien spridit sig explosionsartat sedan den upptäcktes för sju år sedan. Men de danska myndigheterna har endast utfört stickprov och därför vet ingen hur många som egentligen är smittade.

Forskare vill att alla svingårdar ska testas så att de som arbetar med svinen kan få besked om de är smittade eller inte och på så sätt stoppa att bakterien sprider sig. Men de danska myndigheterna anser att forskarna överdriver situationen.

- För närvarande ser det ut som om de multiresistenta bakterierna av svintypen inte smittar så mycket mellan människor, säger överläkare Tove Rönne vid Danmarks hälsovårdsmyndighet Sundhedsstyrelsen,

Ingen vet hur Peer fått bakterien

Men samtidigt stiger de kända fallen med MRSA CC 398 bakterien. År 2009 var de 43 stycken och för 2010 väntas antalet smittade danskar stiga till 200 personer. En av dem är Peer Jensen från Köpenhamn.
- Det är ingen som vet varifrån jag har fått bakterien, säger Peer Jensen som inte har några som helst kopplingar till svinbranschen.

Myndigheterna vill inte heller testa lantbrukare och lantbruksarbetare i Danmark. Det betyder att det finns många inom svinbranschen som går omkring med smittan utan att veta om det.

Programmet låter testa några lantbruksarbetare som inte har hört talas om bakterien och det visar sig att flera av dem har smittats utan att de har vetat om det. Bakom fasaden i YLE FEm torsdag kl.21.30.