Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyländska fiskeområden går ihop

Från 2013
Uppdaterad 25.01.2013 05:57.
Bild: Yle

Sex östnyländska fiskeområden har sannanstrålat och bildat två helt nya fiskeområden. Borgå och Sibbo blir ett område, medan före detta Pernå, Strömfors, Lovisa och Forsby områden bildar Östra Nylands fiskeområde.

Enligt Magnus Lindholm, vice ordförande i Östra Nylands fiskeområde, kommer fiskarna knappt märka sammanslagningen. Förändringarna berör mest administrationen.

- Nyttjande och vårdplanen måste skrivas om och anpassas till det nya gemensamma. Där kan gamla fiskeområden behöva kompromissa så att de passar ihop med helheten, säger Lindholm.

De sex östnyländska fiskeområden bestämde sig för att gå ihop eftersom små fiskeområdens framtid är osäker. Högre instanser har önskat större enheter, och fiskeområden ville gå ihop frivilligt, i stället av en ofrivillig sammanslagning.
- Personligen förespråkar jag inte alltför stora enheter, men de här nya fiskeområdena har fungerande storlek, säger Lindholm.

Också Lappträsk fiskeområde var inbjuden till diskussionerna om sammanslagningen, men ville inte delta. Lappträsk fiskeområde förblir därmed självständigt.

Nya fiskeområdenas styrelser består av två representanter från respektive fiskeområde. I styrelsen finns också en som presenterar fritidsfiskarna och en som representerar yrkesfiskarna.