Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kyrkan fortsätter sälja sina lokaler

Från 2013
Uppdaterad 25.01.2013 05:42.
Bildtext Dan Tallberg
Bild: YLE/Hanna Sihlman

Borgå kyrkliga samfällighet fortsätter att sälja ut sina lokaler. Nu är det klubblokalen på Hampgränden i Estbacka som säljs. Lokalen används så lite numera när barnen på området har vuxit ur dagklubbens verksamhet. Dessutom behöver lokalen renoveras.

- Lokalen är i behov av investeringar, och att sälja är en lösning till det. Samtidigt kan vi minska fastigheter och kostnader, säger Dan Tallberg, fastighets- och anskaffningschef på Borgå kyrkliga samfällighet.

Borgå kyrkliga samfällighet har under de två senaste åren effektiverat och koncentrerat sin verksamhet till färre lokaler, allt enligt fastighetsstrategin som gemensamma kyrkofullmäktige fattade beslut om år 2010. Klubblokalen i Estbacka är den tredje lokalen som läggs till salu. Ännu har ingen blivit såld. Samtidigt ökar planeringsarbetet, när flera vuxna och barn ska utnyttja samma lokaler.

- Vi hoppas att få lokalerna sålda så snabbt som möjligt. Det är inte klokt att ha dem stående tomma, säger Tallberg. Fastighetskostnaderna ökar årligen ganska kraftigt. Fastighetsväsendets budget är till och med större än svenska församlingens budget, så det är ganska mycket pengar vi satsar på fastigheter. I fortsättning är målet att satsa på verksamheten i stället.

Totalt har Borgå kyrkliga samfällighet 14 000 kvadratmeter fastigheter. Enligt fastighetsstrategin ska en fjärdedel säljas. Klubblokalen i Estbacka läggs troligen till salu under sommaren.