Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Farmägare protesterar mot giftförbud

Från 2013
Uppdaterad 25.01.2013 10:45.
Humla.
Bild: Jari Flinck

Bekämpningsmedlen antas vara en orsak till den massiva bidöden i Europa. EU överväger nu att förbjuda neonikotinoider, som innehåller nervgifter. Farmarorganisationen i EU och gifttillverkarna protesterar och påvisar den stora betydelsen som bekämpningsmedlen har för jordbruket och hur dyrt det blir.

Neonikotinoiderna verkar vara farliga för bin och humlor. De används som betningsmedel för utsäde för att bekämpa skadeinsekter. Om de inte är direkt dödande för bina och humlorna, så innehåller de nervgifter, som påverkar orienteringsförmågan. De tappar helt enkelt bort sig.

Frankrike har förbjudit dem och en del neonikotinoider är förbjudna också i Tyskland, Italien och Slovenien. Men fortfarande är det inte helt klart vad som orsakar bidöden, där hela samhällen kollapsar. Förutom de utpekade bekämpningsmedlen misstänks bl.a. virus, kvalster och för långt gången avel.

När studier visar att bekämpningsmedlen är farliga kommer farmarorganisationen i EU tillsammans med tillverkarna med en annan studie. Ett förbud skulle minska odlingsgrödorna med 20 procent och det kostar EU:s ekonomi upp till 4,5 miljarder euro per år.

Larry Huldén, insektforskare vid zoologiska museet berättar i stället vad de kostar jordbruket att vara utan pollinerare. Det går ungefär på ett ut, när så mycket av odlingarna klarar sig utan pollinerare.

- Om man tittar på världsstatistiken för grödor som utnyttjar insektpollinerare, så blir bortfallet ungefär det samma som om man skulle använda bekämpningsmedel, eller egentligen insekticider. Vissa växter behöver absolut pollinerare och andra producerar betydligt mindre om det inte finns pollinerare.

Larry Huldén tror ändå inte att insekticiderna, substanser giftiga för insekter, helt tar kål på pollinerare. Man lyckades inte heller utrota malariamyggan med DDT. EU-parlamentarikern Satu Hassi förespråkar insekticidförbudet i sin blogg.

Diskussion om artikeln