Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Naturen gör oss friskare

Från 2013
Uppdaterad 25.01.2013 13:11.
En skog på vintern i soligt väder
Bild: Brand X Pictures

Människor som rör sig utomhus mår bättre, både fysiskt och psykiskt. Nu visar svensk forskning att den som också bor nära naturen är friskare än den som bor inne i en stad.

- Vi har tittat på Skåne och där ser vi en skillnad i sjukdomar som ökar just nu, som stressrelaterad utmattning. De som bor nära naturen i mellersta Skåne mår bättre jämfört med dem som bor inne i Malmö, säger professor Patrik Grahn vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Enligt Grahn finns det också en klar koppling mellan god hälsa och att ha ett friluftsområde strax intill sitt hem.

- Vi är känsligare för avstånd än vi tror. Om det är några kilometer till skogen åker du kanske dit på helgen, men har du skogen nära går du dit dagligen.

Naturen slår innegymnastik

Naturens positiva inverkan på människan har att göra med att så många sinnen stimuleras då man är utomhus. Bortsett från ljuset ute påverkas vi positivt av att känna dofter, temperaturväxlingar, höra naturens egna ljud och av att röra oss på ojämna underlag.

- Gällande ljudet så är det viktigt att ljud och bild stämmer överens. Om du ser träd och fåglar men hör trafikbrus är de positiva effekterna av utevistelsen inte lika stora, säger Grahn.

Trots att luftkvaliteten inte är den bästa i storstäder gynnas man alltid av att vara ute.

- Man har gjort undersökningar vid ett daghem på Hornsgatan i centrala Stockholm och där visade det sig att luftkvaliteten ändå var bättre ute på dagisgården än inne i huset, säger Grahn.

Bildtext Patrik Berghäll och Patrik Grahn på de Nationella dagarna i äventyrspedagogik i Åbo.
Bild: Yle/Marie Söderman

Det är gratis att vara ute

Enligt äventyrspedagogen Patrik Berghäll vid Folkhälsan i Åbo är det viktigt att politiker nu skulle inse vikten av att alla rör sig utomhus.

- Visst är det bra att vi bygger ishallar och bollhallar men det blir betydligt billigare att göra i ordning friluftsstråk och skidspår utomhus.

Diskussion om artikeln