Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad ska man tro på - om en ungdomstro som försvann

Från 2013
Uppdaterad 01.02.2013 21:15.
Yle Nyheter TV-nytt inslag: Tomas Jansson: Ålder ger perspektiv - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En dag hittar radiojournalisten Tomas Jansson gamla stencilerade tidningar från skriftskolor och sommarkyrkor. Minnen återvänder. Det är 1970-tal, församlingen fungerar som en fristad när en tonåring söker sitt jag, år som hjälpledare följer, tonårsläger och skriftskoleläger, resor med Sommarkyrkan i Åbolands skärgård. Men sedan händer någonting.

30 år senare återvänder Jansson till sitt 70-tal. Träffar vänner som liksom han var aktiva inom församlingen, återser en hjälpledare från sitt skriftskoleläger, söker upp dagens unga i församlingen där han en gång själv var aktiv, och läser igenom gamla dagböcker för att hitta spår efter det som då betydde så mycket.
Vad var det som församlingen kunde erbjuda, och hur blev det så att kyrkans verksamhet några år senare kunde kännas feg och otillräcklig.

I dokumentären medverkar Måns och Barbro, som också var aktiva på 70-talet: ”det var en ny och spännande upplevelse av gemenskap, det var ett alternativ, man behövde inte vara utanför ungdomsgården Zabadak och supa och röka och slåss med finnarna”.
Möt Pinja som är aktiv idag, och Kai som varit aktiv men inte längre är det: ”församlingsarbetet hade sin tid, men såhär i efterhand kan jag konstatera att det var en tillfredsställande känsla, att ha svar på de viktiga frågorna, och ibland när man har det svårt så önskar man att man sku ha tron kvar”.
Möt också Nalle, skriftskolehjälpledaren som idag är kyrkoherde.

”Idag finns det många som funderar på det här med religion och Gud, det är på något sätt i tiden, nu när många saknar en nära kontakt till sin kyrka. Jag hör till dem som tänker att, religion är allting, men vårt språk är sådant att det vill dela upp och definiera saker, och jag är ängslig för att det leder till att man i dessa tider av postmodern individualism definierar bort något som kunde vara viktigt för en, och tänker att, andligheten inte skulle beröra mej. Men varje människa, också fritänkare, är beroende av en andlighet.”

Månadens dokumentär: ”Vad ska man tro på”. Ett program om tvivel och tro, förr och nu, och kyrkans roll – det som både skrämmer och lockar. Av Tomas Jansson.