Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Black metal ska ses som en samhällsprotest

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Mikael Sarelin har forskat kring maskulinitetsgestalningar på den finska  black metal scenen.

Black metal, en av de mest extrema formerna av metal-musik är temat för en doktorsavhandling som lades fram vid Åbo Akademi idag. Mikael Sarelin har inom ramen för ämnet Nordisk folkloristik, studerat mörker och maskulinitet inom black metal-scenen i Finland.

De extrema och ibland våldsamma uttrycken inom black metalmusiken grundar sig på en protest mot de rådande normerna framför allt kristendomen och dess värderingar.

Genom att besöka black metal-konserter och intervjua dem som är aktiva inom black metal scenen i Finland, har Sarelin identifierat mörkret som en slags ideologi och verktyg i samhällsprotesten. Istället för dyrkar man satan. Som ett ytterligare uttryck i protesten har Sarelin identifierat två olika typer av maskulinitet inom black metal scenen, krigaren och transvestiten.

Världsbilden och idealen som målas upp inom black metal-scenen må vara extrema, men inom musiken den är långt ifrån ensam om att kritisera det rådande samhällsnormerna. Till exempel punkrocken var mycket kontroversiell då den kom, men är idag rumsren.

Sarelin ser också black metal som en typiskt fenomen av vår tid, där det finns ett mycket starkt fokus på individen och det är viktigt att hitta ett uttryck för sin person och sina ideal. Genom att se black metal-fenomenet i ett större sammanhang kan man också arbeta för förståelse och tolerans i samhället, menar Sarelin.

- Man behöver inte ta allting så bokstavligt. Om man ens försöker förstå varför något är som det är kan det vara lättare att lösa problem och konflikter i samhället.

Mikael Sarelin disputerade idag i nordisk folkloristik vid Åbo Akademi med avhandlingen
"Krigaren och transvestiten. Gestaltningar i finländsk black metal".