Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Stekt lammlever med bacon

Från 2013
Uppdaterad 11.05.2015 13:16.
Lammlever med ris
Bildtext Lammlever med ris
Bild: YLE / Leo Gammals

Husmanskost när den är som bäst och god vintermat i största allmänhet.

Stekt lammlever med bacon

Mängd: 2 portioner

Tillagningstid: 35 min, varav förberedelser 15 min

Ingredienser

  • 200 gram (g) lammlever
  • 3 skiva bacon
  • 1 st schalottenlök
  • 1 matsked (msk) vetemjöl
  • 1 matsked (msk) portvin
  • 1 matsked (msk) köttbuljong - koncenterad
  • 0.5 deciliter (dl) grädde
  • 1 nypa svartpeppar
  • 1 deciliter (dl) vatten
  • 1 matsked (msk) rypsolja
  • 1 burk lingonsylt
  • 1 bunt persilja

Instruktioner

Skala löken, strimla bacon och bryn allt i stekpanna tillsammans någon minut i lite rypsolja.

Skär levern i tunna skivor eller i bitar. Lägg till levern i stekpannan och stek alltsammans någon minut.

Strö vetemjöl över levern, rör om och häll i vatten, buljong och portvin. Krydda med svartpeppar. Låt koka någon minut så att såsen reduceras.

Smaka av och krydda starkare om så önskas. Häll till sist grädden i stekpannan, låt koka upp, rör om och ta pannan av plattan. Servera.

Servera levern tillsammans med ris, potatis eller potatismos samt lingonsylt. Strö över färsk, finhackad persilja precis innan rätten serveras.