Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barnhem för romer utreds

Från 2013
Uppdaterad 28.01.2013 07:03.
Tuula Lind
Bildtext Tuula Lind
Bild: Jorma Järvenpää

Det ska utredas vad som egentligen skedde på de barnhem som tog hand om hundratals romska barn i det efterkrigstida Finland. Självmordsstatistiken bland de romer som omhändertogs har varit hög och många har senare berättat om hemska upplevelser på barnhemmen.

Omkring femhundra romska barn omhändertogs på 50-talet och placerades på barnhem runt om i Finland. Deras familjer hade evakuerats från Karelen efter kriget. De levde i fattigdom i kojor i slumområden som hade bildats kring Helsingfors. Zigenarmissionens barnhem gav barnen mat och tak över huvudet, och en kristen uppfostran som det hette.

Tuula Lind var bara ett år gammal när hennes mamma lämnade henne på Zigenarmissionens barnhem i Sibbo. Hon har fruktansvärda minnen från sin barndom.

- Barn under skolåldern blev instängda i ett kolmörkt bås när de bestraffades. Barnen blev ofta slagna. Och när de låg fastspända i sina sängar på nätterna förekom sexuella övergrepp, berättar Tuula Lind.

- Övergreppen är en sak som jag vet att många mår väldigt dåligt av ännu i dag, säger hon.

Det som lämnat djupast spår i henne var hur man förhöll sig till barnen på barnhemmet i Sibbo. Barnen var onda och värdelösa - bara för att de var romer.

- Det upprepades hela tiden. Om man till exempel inte kunde göra läxorna så sades det att det var för att man var rom och därför så dålig, säger Lind.

Självmordsstatistiken bland de romer som har bott på barnhem är hög. Bara i Tuula Linds bekantskapskrets har åtta tidigare barnhemsbarn tagit sitt liv.

Omfattande utredning i vår

De Grönas riksdagsledamot Pekka Haavisto som är ordförande för delegationen för romska ärenden, har krävt att man utreder barnhemmens verksamhet.

- Det är viktigt för dem som känner sig orättvist behandlade att man tar reda på vad som egentligen har hänt och i vilken utsträckning, säger han.

Barnhemsverksamhet ska utredas i samband med den omfattande barnskyddsutredning som ska granska hela det finländska barnskyddets historia. Utredningsarbetet kommer att starta i vår.

- Det är självklart att de romska barnhemsbarnen kommer att vara en del av den. Men exakt vad som kommer att ingå i utredningen är för tidigt att säga, säger Elina Palola, expert vid social- och hälsovårdsministeriet.

Tuula Lind skrev boken Käheä-ääninen tyttö (Tammi, 2009) om sin barndom för att hon ville att man skulle sluta tiga om vad som skett. Hon tycker att det känns bra att barnhemsverksamheten nu ska utredas.

- En utredning betyder att man erkänner att det har begåtts fel, säger hon.

Det minskar också förväntningarna på tacksamhet gentemot barnhemmen.

- Folk frågar ofta hur jag kan vara så otacksam när jag fick tak över huvudet och kläder och fick gå i skola, säger Tuula Lind.

Diskussion om artikeln