Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kolumn: Vad sa pappa om att spela om pengar?

Från 2013
Händer som gräver i pengar
Bildtext Pengar pengar pengar, och mera pengar
Bild: Yle

Nej, storvinnaren från förra veckoslutet är inte finlandssvensk. Det är det första jag frågar av honom i mitt mejl. Av någon anledning fantiserade vi på redaktionen att han skulle ha varit det. Förra veckans storvinnare vann 17,8 miljoner euro på en spelautomat på nätet. Det är väldigt mycket pengar. Under detta veckoslut har ytterligare en storvinst delats ut.

Den här gången var det ett lottospel som gav en utdelning på 29,5 miljoner euro. Det är ännu mera pengar. Vinstsumman skulle räcka till att driva finska staten i fyra timmar och fyrtio minuter. Detta veckosluts storvinnare vet jag inget annat om än att den ska finnas i Seinäjoki. Förra veckoslutets vinnare är en 40-årig man från Helsingfors. Han berättade om vinsten först för sin flickvän får jag veta via åländska Paf:s marknadsföringsmaterial.

Paf är också en storvinnare. Marknadsföringsvärdet av två stora vinster och en skrällvinst under en väldigt kort tid kan knappast underskattas. Paf ingår i en pool på åtta spelsajter som delar på utbetalningen av dundervinsten. Så både Paf och Paf:s ägare, de allmännyttiga föreningarna på Åland, är vinnare. I fjol delade Paf ut ungefär 20 miljoner euro till behjärtansvärda ändamål på Åland.

Finns det några förlorare då? Jo, alla de som satsar mera på spel än vad de har råd med. Stödorganisationen GA (Anonyma spelare) varnar för att storvinster av det här slaget lockar folk till att spela mera. Och det är ju precis det som är spelbolagens tanke. Ju mera folk satsar på ett och samma spel desto större blir vinsten för spelbolagen och desto större summor kan bolagen ge ut som vinster.

Vinnaren svarar

Tillbaks till förra veckoslutets vinnare. Vad mera vet vi om honom? Jo, han bor tillsammans med sin flickvän och hade det mera skralt med ekonomin före supervinsten. Det här svarar han på en direkt fråga som jag ställer honom i mitt mejl.

Har du förtjänat den här supervinsten på 17,8 miljoner euro?

Jo, det tycker jag. Eftersom jag alltid har hjälpt andra människor.

Tänker du berätta om vinsten för dina vänner?

För de närmaste vännerna och släktingarna.

Hur påverkar vinsten dig? Kan du lita på människor i framtiden?

Jag hoppas av hela mitt hjärta att jag inte förändras (åtminstone till det sämre). Åtminstone försöker jag lita på människor inom rimliga gränser.

Vad tänker du göra med dina pengar?

Jag ska se om mina egna omständigheter, nyare bostad, bil m.m. Mina närmaste hjälper jag så de kommer lite loss från ekorrhjulet.

Hankeiter svarar

Efter 40-åringens supervinst intervjuade jag hankeiter om de påverkas av storvinster av det här slaget. Ingen medgav att storvinster skulle få dem att spela mera. Någon svarade att han tycker att det är dumt att betala för spänningen av att förlora pengar. Jag vet inte hur ärliga han eller hans studentkamrater var, men sannolikheten för att du förlorar på spelautomater på nätet och på lotto är ofantligt mycket större än att du vinner. Det är liksom det som hela businessen bygger på.

Jag frågade också hankeiterna om vad deras föräldrar hade sagt om spel. De som kom ihåg vad föräldrarna hade sagt berättade att föräldrarna hade talat om spel i termer av att kasta bort pengar. Så om du vill ha en säkerhet för äldre dagar, gör då som mamma och pappa och sätt undan pengar på något som du med gott samvete kan sälja om det kniper. Köp t.ex. en liten lägenhet som du hyr ut och låter hyresgästen betala bort.

40-åringen satsade 25 cent på spelautomaten som gav honom supervinsten. Han hade en sagolik tur och jag unnar honom vinsten. 25 cent är också ungefär vad jag är beredd att satsa på spel. Mina föräldrar gillar inte heller spel.

Diskussion om artikeln