Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukrativ handel med utsläppsrättigheter i Estland

Från 2013
Uppdaterad 14.06.2013 16:28.
Programmet är inte längre tillgängligt
Försäljning av utsläppsrätter fungerar i Estland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Handeln med utsläppsrättigheter har gett Estland miljoner i renoveringspengar

Den internationella handeln med utsläppsrättigheter har fått mycket kritik, men för Estlands del verkar den fungera. Där har 500 statligt ägda fastigheter renoverats för pengar som landet har fått genom att sälja utsläppsrätter.

Om några dagar ska renoveringen av Tallinns transportskola vara klar. Renoveringen av taket och värme- och ventilationssystemen drog ut på tiden, men skolan är nöjd med vad utsläppsrättspengarna har gett.

- Vi är många skolor som inte har haft råd att själva renovera våra utrymmen, säger Valeri Aava, transportskolans rektor. Nu fick vi den chansen.

Av de nästan 500 statligt ägda fastigheterna som nu har renoverats var Tallinns transportskola den enda som missade den överenskomna tidsfristen nu vid årsskiftet. Renoveringarna blev dessutom billigare än budgeterat, så nu ska ytterligare ett femtiotal byggnader renoveras med det överraskande överskottet.

- Om vi tänker på alla de här byggnaderna, varav många är skolor och dagisar, måste jag säga att resultatet är fantastiskt, säger Andrus Kõre, CO2-projektchef på RKAS, det statliga fastighetsbolaget som har haft ansvar över hela projektet.

För Estlands del handlar det i princip om gratis pengar. Systemet med utsläppsrättshandeln gav länderna i Östeuropa fler utsläppsrättigheter än de behövde, för att ge dem en chans att komma ifatt Västeuropa ekonomiskt. De rika skulle alltså finansiera miljöprojekt i fattigare länder.

Estland har också fått 1 000 elbilar och laddningsstationer för utsläppsrättigheter som såldes till den japanska biltillverkaren Mitsubishi.

- Det är inte alls säkert att vi någonsin hade kunnat göra alla klimatuppgraderingar utan utsläppsrättspengarna, säger Indrek Kann, RKAS projektchef för renoveringen av Tartu universitets bibliotek.

Gustaf Antell