Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Handlar allt om slumpen?

Från 2013
Uppdaterad 28.01.2013 18:59.
Bildtext Låt tärningen avgöra!

Den kultförklarare boken Tärningsspelaren utkom år 1971 och fortsätter att fascinera läsare ännu 40 år senare.

George Cockcroft är mannen bakom boken som han skrivit under pseudonymen Luke Rhinehart. Karaktären med samma namn som författaren är less på sitt liv och vill ha spänning. Han låter tärningen avgöra valen han står inför.

Luke Rhinehart
Bild: Pressens Bild


I den kontroversiella boken överskrider psykologen Rhinehart alla gränser. Tärningen blir till och med en del av hans terapisessioner. Med inspiration av Tärningspelaren tar Johan Lindholm på Lördax denna vecka an sig en utmaning och låter slumpen avgöra hur vardagen kommer att se ut. Tärningen avgör hans öde.


-Hej, jag heter Johan och just nu lever jag mitt liv på ett litet annorlunda sätt från det jag är van vid. Som person tycker jag om att ha kontroll och är utsätter mig ogärna för obekväma situationer. Just därför kommer jag att låta tärningen avgöra mina beslut under en veckas tid. Hur långt jag själv vågar gå får vi se. Två regler har jag dock lagt upp för mig; jag får inte bryta mot lagen, ej heller göra något som äventyrar mina privata förhållanden.


På lördag får du veta hur det har gått. Så mycket kan jag avslöja att tärningen redan fått mig att sova en timme längre på morgonen under dag 1 och så har jag tvingats äta lever till lunch. Jag hatar lever!

Hur ofta försätter du dig i obekväma situationer?

Mer om ämnet på Yle Arenan