Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

388 miljoner kilo kött

Från 2013
Uppdaterad 30.01.2013 09:04.
Programmet är inte längre tillgängligt

Vem fixar biffen är en dokumentär som sänds på Yle Fem den 29.1 klockan 20:00. Journalisten Patrik Skön höll på att gå vilse i köttlandet Finland, men kom tillbaks med en timmes dokumentär.

Bild: YLE/Antti Lempiäinen

Varför ville du göra en dokumentär om kött?
På senare år har jag läst och sett en hel del böcker och dokumentärer om köttproduktion, men de flesta har fokuserat på hur vidrig köttbranschen är i USA. Men få finländare åker till USA efter malet kött, även om den säkert vore billigare där.
En annan story som vi journalister ofta gör handlar om det ekologiska köttet som vi köper direkt av bonden. Och så talar om vi om vikten av närmat eftersom närmat är närmat. Men sist och slutligen är det inte så hemskt många som gör så. Inte för att vi ogillar tanken på en småskalig djuruppfödning där producenten får en större del av priset, eftersom det finns få mellanhänder. Men i praktiken görs en stor del av våra inköp görs i de två stora kedjorna (S och K) och köttet kommer från de stora slakterierna (Atria och Hk-Scan).

Hur började du?
Det första jag insåg var att jag visste alltför lite om köttbranschen. Och jag är inte den enda i Finland, allt färre av oss har en levande kontakt med djuruppfödningen. Antalet djuruppfödare är färre än någonsin. Dessutom växer nästan 80 procent av djuren, dvs svin och kyckling, som finländare äter i hallar, så därför ser vi dem inte. Men i början handlade det helt enkelt om att få ett grepp kring frågan som är stor och mer komplicerad än jag trodde. Likt det flesta branscher så är djuruppfödningen väldigt specialiserad. Svin föds ofta på en gård, växer upp på en annan. Tämligen vardagligt för en bonde, kvantfysik för mig.

Mer konkret vad gjorde du?
Jag försökte ta reda på varför broilern heter Ross.
Och så googlade jag en massa avelsdjur och lärde mig att de inte alltid beskrivs så kärleksfullt. En tjur beskrevs som ”persevä sonni, uppiniskainen luonne”. Stor röv och besvärligt humör. Frågorna blev fler och fler. Spelar storleken på gården någon roll för djurens välbefinnande, hur mår grisen, vad vet vi om broilerns själsliv, hur påverkar spannmålspriserna köttproduktionen. Blir döda djur ekogödsel?

Satt du bara och googlade?
Nej, sedan fick jag lov att lämna skrivbordet och den trygga Googlen och fara ut. Så jag började med att besöka en svingård som levererar tiotusen svin i året. Det var då jag ungefär förstod vad det skulle handla om. Det vill säga hur man löser ekvationen med att finländare äter mer kött än någonsin, medan antalet köttproducenter blivit färre.

Så vad blev planen?
Jag vill gå igenom hela kedjan från förädlingen till avfallshantering. Eftersom jag läste att slakterirester blir ekologiskt gödsel så ville jag sluta där. Utan köttuppfödare så finns det ingen köttindustri, så jag började med att kontakta bönder helt enkelt. Det var lätt. Men att komma vidare med de stora kötthusen krävde längre förhandlingar. Att köttbranschen är på sin vakt är ingen överraskning. De är vana vid att porträtteras som bov, men de är inte helt nöjda med rollen.

Är köttbranschen en bov?
Den producerar en vara som 97 procent av befolkningen köper. I så fall är majoriteten av befolkningen medhjälpare.

Vad har överraskat dej mest?

Att köttproduktion börjar bli mer och mer som vilken annan industri. Att det handlar om att få ut så mycket som möjligt får en liten insats. Sedan är djurvälfärd en variabel bland många andra i den här ekvationen.

Varför ska man titta på det här?
Bra bilder, en hel del kloka mänskor och förhoppningsvis någon rolig och intressant scen. Samtidigt skildrar programmet någonting som sker varje dag i Finland inom köttproduktion.

Skjuts en ko?
Jo en ko skjuts, men mot slutet. Men den skjuts på den egna gården. Så mer närmat än så kan det väl inte bli.

Vad vill du att tittaren ska få ut av?
Närmast så vill jag ge en inblick i dagens köttproduktion. Sedan är det upp till var och en vilken slutsats man drar. Ju mer man vet så desto mer komplicerat blir det. Omkring 388 miljoner kilo kött produceras i Finland. Här får man en bild av djurens liv, men också en bild av hur djuruppfödarna har det.