Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Drottning Beatrix ger över till följande generation

Från 2013
Uppdaterad 29.01.2013 07:25.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter 33 på den nederländska tronen meddelade drottning Beatrix i måndags kväll att hon abdikerar senare i vår. Drottningen tillkännagav sin avgång i holländsk TV. Hon kommer att efterträdas av sin son Willem-Alexander.

Drottning Beatrix fyller 75 år på torsdag och nästa år har det förflutit 200 år sedan den nuvarande nederländska monarkin infördes.
-Av de här två anledningarna beslöt drottningen att abdikera den 30 april i år, sade hennes majestät drottningen Beatrix.

Hon avgår inte för att uppdraget är betungande utan för att det är dags för en ny generation. Hon lämnar nu med gott mod och fullt förtroende över till sin äldste son prinsen av Oranien Willem-Alexander.

Det är första gången Nederländerna kommer att ha ett manligt statsöverhuvud sedan år 1890. Sedan dess har det varit tre drottningar, Willhelmina, Juliana och fram till våren Beatrix som har suttit på tronen sedan 1980.

Hon har varit änka sedan 2002 då prins Klaas dog, eller Claus von Amsberg, som han ursprungligen hette. Inför giftermålet med honom förekom det protester i Nederländerna på 60-talet; prinsen, som var tysk, hade ett förflutet i Hitler Jugend. Men i övrigt har Beatrix varit en populär drottning som har betecknats som perfektionist. Den republikanska rörelsen i Nederländerna är rätt svag och det att drottningen inte har gjort bort sig har lett till att hon varit populär. Skicklig har hon varit i att främja nederländsk export.

Den blivande kungen Willem-Alexander har också kritiserats för valet av hustru. Prinsessan Máxima, den blivande drottningen, kommer från Argentina. Hennes far Jorge Horacio Zorreguieta var minister i Argentina under juntatiden då oppositionella försvann, dödades och torterades. Nederländernas parlament måste ge sitt tillstånd till giftermålet för elva år sedan och villkoret var då att Máximas far inte närvarade vid ceremonin. En ny debatt kanske uppstår nu om han får närvara då hans dotter blir drottning av Nederländerna den sista april.