Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Paradplatser i Ekenäs står tomma

Från 2013
Uppdaterad 29.01.2013 06:40.
Kungsgatan i Ekenäs
Bildtext Kungsgatan i Ekenäs kan snart stå riktigt tom.
Bild: YLE/Sofia Söderlund
Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Paradplatserna för affärsverksamhet i Ekenäs står tomma - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Fastigheten där inredningsaffären Nyter tidigare hade sin verksamhet kan gå samma öde till mötes som gamla Kop-tomten.Fastigheten är mögelskadad och verkar därför få stå tom.

Mitt på Kungsgatan i centrala Ekenäs står för tillfället en av de största affärslokalerna tom. Tidigare fanns inredningsaffären Nyter i lokalen. Någon ny affärsverksamhet tycks inte vara på kommande till byggnaden eftersom den är mögelskadad, berättar Pia Stenroos som är ordförande för centrumföreningen i Ekenäs. Enligt henne var möglet orsaken till varför Nyter tvingades stänga.

- Det är oroväckande att det kan gå så här. Tänk om alla fastighetsägare skulle låta sina byggnader förfalla tills man måste sätta skopan på dem. Vad skulle det bli av det? undrar Pia.

Kungsgatan 9 säljs?

Byggnaden vid Kungsgatan 9 planeras gå till försäljning, berättar Juha Hakava vid fastighetsaktiebolaget Tammisaaren Kuninkaankatu Oy som äger fastigheten. Några kommentarer gällande mögel eller byggnadens inre skick vill Hakava inte ge till Yle Västnyland.

Tom affärslokal på Kungsgatan i Ekenäs
Bildtext Vad skall ske med den här fastigheten på Kungsgatan i Ekenäs?
Bild: YLE/Sofia Söderlund

Juha Hakava konstaterar att det ofog som byggnaden under de 10-15 senaste åren har utsatts för från utsidan har varit kostsamt för fastighetsägaren. Det går en tunnel genom byggnaden från Kungsgatan som länge har fungerat lite som en samlingsplats för ungdomar. Enligt Hakava har Raseborgs stad inte gjort någonting för att få slut på ofoget. Istället har staden krävt att fastighetsbolaget vidtar åtgärder, vilket enligt Hakava årligen har kostat tusentals euro.

Kop-tomten förblir obebyggd

Också Kop-tomten mittemot gamla Nyter är en outnyttjad resurs.

Gamla Kop-tomten på Kungsgatan.
Bildtext KOP-tomten är fortsättningsvis obebyggd,
Bild: YLE/Sofia Söderlund

Någon drastisk förändring gällande Kop-tomten ser inte ut att ske inom en snar framtid, berättar fastighetsbolaget Kungsgårdens styrelseorförande Harry Holmström.

- För tillfället har vi inga planer eftersom allting är lite osäkert kring Kungsgatan.

Enligt Holmström skulle det krävas en hyresgäst som garanterat ger inkomster för att man från fastighetsbolagets sida skall våga satsa på tomten. I tiderna var det meningen att Ekenäs tingsrätt skulle flytta in i n nybyggd fastighet på tomten.

- Alla planer var redan färdiga, men då vi skulle riva den gamla Kop-byggnaden så lämnare Ekenäs natur och miljö in ett besvär vilket ledder till att planerna stannade upp, säger Holmström.

Då man en tid senare fick lov att riva Kop-huset så hade Ekenäs tingsrätt redan valt en annan plats.

Det går bra för Ekenäs centrumförening

Ekenäs centrumförening arbetar för att främja företagsverksamheten och trivseln i centrala Ekenäs. Föreningen fick under hösten och i slutet av år 2012 många nya medlemmar, berättar Pia Stenroos.

Att många butiker stänger och nya öppnar i Ekenäs ser Pia som en naturlig gång. En av orsakerna bakom att många småföretagare i Ekenäs har slutat sin affärsverksamhet beror på att ägarna har gått i pension, konstaterar hon.

- Det tar några månader och så flyttar följande in. Det är bara bra att det kommer nytt blod in i staden. Nya företagare är ivriga, fortsätter Pia.

Stenroos som själv är företagare i Ekenäs berättar att hon inte har varit orolig över de dåliga ekonomiska tiderna. Däremot säger hon att en ond cirkel uppstår då den dåliga ekonomin uppmärksammas i media.

- Det här bidrar till att konsumenterna håller fast vid sina pengar, fast de egentligen borde konsumera mera för att det inte skall bli värre.