Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så går det till i dansskolan

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Bild: Foto: Eva Frantz

Det är en kulen måndagskväll på Kaserngatan. En trappa upp har ett trettiotal människor samlats, alla med samma ambition: att lära sig dansa. Valsen gick ja, som en dans. Nu står tangon i tur.

- Tango är en stark och passionerad dans, som sirap, glider, flyter, slemmigt... förklarar Clara Blomqvist för sina elever innan hon knäpper på cd-spelaren och det är dags att glida iväg.

Stämningen bland dansparen är avslappnad och lite fnissig. Flera får snart bukt på det eleganta habanero-steget och ser riktigt stolta ut.

- Jag tycker om Claras stil, det är humor men samtidigt nyttigt! säger eleven Ulf Westerberg.

Någonting man alltid velat lära sig

I kvällens danslektion deltar cirka 15 par i varierande ålder. En del ser ut att ha dansat mycket ihop, andra är mera försiktiga. Rätt många kan antas vara blivande brudpar som vill få koll på bröllopsvalsen.

- Det här med dans är ju någonting som man alltid velat lära sig, intygar Kim Ekström.

- Rock är roligast, då får jag tvinna mest! säger Ekströms par Isa Melander.

Anrik skola

Åke Blomqvist har lärt finländarna allt från vals till Gangnam Style sedan 1940-talet. Numera är det dottern Clara Blomqvist som driver föräldrarna Åke och Leena Blomqvists dansskola. Ursprungligen var det inte meningen att Clara Blomqvist skulle gå i sina föräldrars fotspår.

- Jag har förvisso lärt dans sedan jag var 15, men det var inte det här som skulle bli mitt yrke. Men så började jag studera dans allt mera och i slutändan gick det så här. Det var förresten Åke som ville att skolan skulle byta namn till "Tanssikoulu Clara Blomqvist" då jag tog över. Själv använder jag ofta bara namnet Blomqvist.

I filmklippet nedan kan du ser hur det gick till på lektionen.