Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tidig hemgång från BB testas i Karleby

Från 2013
Uppdaterad 30.01.2013 09:05.
Nyfödda tvillingar.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Allt fler mammor väljer att lämna BB inom ett par dygn efter förlossningen. I Vasa är det redan 14 procent av alla mammor som åker hem tidigt, och nu inför också BB i Karleby tidig hemgång.

Överläkare Pirjo Dabnell
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Att familjernas valfrihet ökar är bra, tycker överläkare Pirjo Dabnell.
- Jag brukar säga till mammorna att det är deras förlossning, deras barn och deras familj, och om vi inom trygga gränser kan hjälpa dem att få en lugn och fin upplevelse, då ska vi sträva efter det, säger Dabnell

Programmet är inte längre tillgängligt

Tidigare har BB i Karleby ytterst sällan låtit mammor åka hem inom 24 timmar. Orsaken till det nya systemet är att sjukhuset fick en ny barnöverläkare som ville se mer flexibilitet.
- Går allt normalt för mamman så har vi förlossningsläkare inga problem med att släppa hem dem, säger Dabnell.

Enligt Dabnell är det barnläkarna som har varit mera oroliga för hur barnen klarar sig.
- Men nu har vi klara rutiner och det är alltid möjligt att komma tillbaka och visa babyn.

Programmet är inte längre tillgängligt

Dabnell betonar också att ingen mamma ska tvingas hem. Perioder då förlossningsavdelningen är full kan tidig hemgång vara en del av lösningen, men det är inte främst därför som centralsjukhuset inför det nya systemet.

Samtidigt finns också en lång lista med krav som både mamma och baby ska uppfylla innan de kan lämna sjukhuset. Allt ska vara normalt och varken feber, infektion, extra blödningar eller annat avvikande får förekomma.

Babyn ska också ha en viss vikt och allt ska noga kontrolleras före hemfärden. Familjerna får också med sig ett direktnummer till barnmorska och ska också komma tillbaka inom 2-4 dygn för kontroll av babyn.