Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland vill bära sin skuld för nazismen

Från 2013
Uppdaterad 30.01.2013 09:55.
Bild: GBRTV

Adolf Hitler och nazisterna kom till makten i Tyskland för exakt 80 år sedan.

Hitler utsågs till rikskansler den 30 januari 1933 av landets dåvarande president Paul Hindenburg, som ansåg att valresultatet inte lämnade rum för tolkning om vem folket ville se på kanslerposten.
Hitler åstadkom ett världskrig, och för judarna och andra förföljda grupper höll terrorn på i 12 år. Sex miljoner judar fick sätta livet till i dödsläger.

Det är många som försöker besvara frågan om varför Hitler och det nationalsocialistiska partiet blev så attraktiva bland tyskarna under åren 1929-32, och hur det kom sig att judeförföljelserna fick sitt godkännande av det tyska folket.

Saken tigs inte ihjäl i Tyskland
Årsdagen uppmärksammas stort i Tyskland. Förbundsdagen håller en minnesstund och förbundskansler Angela Merkel inviger en stor utställning på museet Topographie des Terrors. Ett särskilt temaår inleds på olika håll i landet, bland annat i Berlin. Under temaåret ordnas utställningar, seminarier och minnesstunder.

Bildtext Adolf Hitler
Bild: EPA/STEPHANIE PILICK

Merkel, som talade på Förintelsens årsdag nyligen, säger att Tyskland bär en evig skuld för Förintelsen, och därför måste landet visa att det inte glömmer förföljelsens offer eller gömmer undan något.

Efter kriget började familje- och hemlösa judar i stora skaror flytta från Europa och Ryssland till Palestina, och i maj 1948 utropades staten Israel.

Israeler uppmärksammade för sin del stort Förintelsens dag som firades till ära för befrielsen från koncentrationsläger den 27 januari 1945.

Diskussion om artikeln