Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

H&M betalar "svältlöner" - aktieägarna lever gott

Från 2013
Uppdaterad 30.01.2013 13:39.
H&M.

Samtidigt som klädkedjan H&M presenterar nya miljardvinster rapporterar organisationen Fair Trade Center om "svältlöner" för textilarbetare i Bangladesh där företaget syr sina kläder, uppger SVT.

H&M kräver att bolagets underleverantörer ska betala åtminstone den lagstadgade minimilönen. Men i Bangladesh är minimilönen bara en femtedel av den lönenivå som krävs för att man ska kunna leva på lönen, uppger Fair Trade Center.
- Många jobbar för mycket och lider av utmattning - och vissa arbetstagare har till och med svimmat. De anställda har inte råd att köpa näringsrik mat och lider därför ofta av näringsbrist. Låga löner leder till att mammor inte har tid att vara tillsammans med sina barn eftersom de måste vara på jobb.

Enligt internationella ideella organisationer får en sömmerska mellan 1 och 3 procent av priset på ett H&M-plagg.
H&M:s aktieägare lever gott, och i fjol delades i princip hela vinsten ut efter skatt. Huvudägaren Stefan Persson fick 5,6 miljarder kronor - och hör till de rikaste personerna i världen.

H&M har tidigare försvarat sig mot kritiken genom att konstatera att företaget inte äger fabriker i till exempel Bangladesh utan att kläderna köps in via underleverantörer.