Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby och Kronoby på gymnasietoppen i Österbotten

Från 2013
Uppdaterad 30.01.2013 16:34.
Bild av en studentmössa och en examensros
Bild: Yle

Gymnasierna i Karleby och Kronoby visar goda resultat i studentskrivningarna och har ett bättre medeltal än de flesta övriga gymnasierna i svenska Österbotten. Det visar en undersökning som undervisningsrådet emeritus Erik Geber har gjort på uppdrag av Svenska kulturfonden.

Undersökningen baserar sig på resultat i studentskrivningarna mellan åren 2007 och 2012.
- Det finns inga stora skillnader inom Österbotten. Små gymnasier uppvisar också goda resultat. Där det finns sämre resultat som i till exempel Jakobstad så beror det på studerande som vid sidan av sina yrkesstudier också läser till studentexamen, säger Geber.

I undersökningen konstateras att studerande vid Vörå samgymnasium klarade sig ypperligt i studentskrivningarna 2011. En bidragande orsak till detta anses vara idrottslinjen som Vörå samgymnasium har. Gymnasiet kan i viss mån gallra sina studerande och får på det viset ett tillskott av begåvade och ambitiösa studerande från hela Svenskfinland skriver Geber i undersökningen.

Goda resultat i studentskrivningarna

Programmet är inte längre tillgängligt

Det framkommer också i undersökningen att resultaten vid Korsholms gymnasium har legat ett par poäng lägre än i många andra österbottniska gymnasier. Det här förklarar man bland annat med närheten till Vasa och att Korsholms gymnasium då måste ha en låg intagnigsgräns.

Gymnasiet i Petalax och Närpes gymnasium har varit framgångsrika i modermål och deras betygspoäng är högre än medeltalet i hela landet. I finska är det däremot sämre där båda gymnasierna ligger ett halvt betyg under medeltalet i landet.

Geber säger att gymnasierna i Österbotten skulle nå ännu bättre resultat om man satsar mera på finskundervisningen.
- Det har gjorts försök i bland annat Petalax och Kronoby och det blev bättre men inga radikala förbättringar, säger han.

Läs också