Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Filter hjälper norskt stålverk minska på utsläpp

Från 2013
Uppdaterad 19.12.2014 18:17.
Spotlight
Bildtext Outokumpu i Torneå dras med höga kvicksilverutsläpp från stålverket. Bilden är av ferrokromanläggningen som finns bredvid.
Bild: Yle

Med hjälp av en teknik som används i ett norskt stålverk kunde Outokumpu få ner sina rekordutsläpp av kvicksilver i Torneå. Ändå tvekar Outokumpu.

I Mo i Rana finns ett liknande stålverk som i Torneå. För några år sedan installerade Celsa Armeringsstål ett kolfilter för att minska sina kvicksilverutsläpp.

Innan installationen släppte fabriken ut omkring 100 kilogram kvicksilver varje år. Norska statens föroreningsmyndighet Klima- og forurensningsdirektoratet ålade fabriken att minska sina kvicksilverutsläpp till 16 kilogram per år. Något som det aktiva kolfiltret nu har gjort möjligt.

Det är det danska företaget Lesni som har levererat lösningen till Celsa. Mer än 90 procent av kvicksilvret kunde bindas i ett filter med hjälp av aktivt kol. Jens Hermann på Lesni säger att det vore möjligt att göra någonting liknande för Outokumpu i Torneå.

- Jag ser inget hinder för att någonting liknande skulle fungera i Torneå. Vi behöver bara mera specifika uppgifter för att kunna säga exakt hur mycket vi kunde minska kvicksilverutsläppen.

Miljöchef Juha Kekäläinen på Outokumpu i Torneå säger att den metod som används i Mo I Rana inte direkt kan användas i Torneåverken.

- Rökgaserna är för heta för att vi ska kunna mata in aktivt kol. Det uppstår en explosionsrisk.

Enligt Jens Hermann handlar det ändå om att anpassa tekniken så att den fungerar på bästa sätt i Torneå.

Läs också