Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Burkiniförbud i Vasa simhall

Från 2013
Uppdaterad 31.01.2013 08:42.
Burkini simdräkt för småflickor
Bild: YLE/Kjell Vikman

Användningen av burkini i simhallen i Vasa är inte längre tillåtet, det beslöt fritidsnämnen på sitt möte på onsdagen. Burkini är en baddräkt som täcker hela kroppen förutom ansikte, fötter och händer.

Muslimska kvinnor bör av religiösa skäl täcka in hela kroppen när de simmar. Det enda som får synas är ansikte, händer och fötter. De får dessutom inte befinna sig i en simhall samtidigt som män.

Orsakerna till förbudet i Vasa är att burkinin är en säkerhets- och hygienrisk. Finlands Simundervisnings- och livräddningsförbunds rekommenderar att burkini inte används utan att man i stället kan använda en helkroppstäckande och åtsittande baddräkt samt simmössa.

Tillåtet i andra österbottniska simhallar
Sedan i höstas hyr simhallen i Jakobstad ut en enklare variant av den så kallade burkinin åt unga skolflickor. Staden har anhållit om ett projektmedel från Undervisningsministeriet för simundervisning och integrering av invandrarkvinnor och andra som vill använda simhallen när enbart kvinnor är närvarande.Då blir det också aktuellt att skaffa mera heltäckande burkinis för vuxna kvinnor.

En rundringning till de andra simhallarna i Österbotten ger att man i Kristinestad aldrig har råkat ut för en burkini. Längre simdräkter är tillåtna och om en burkini är av simdräktstyg är den OK.

I Närpes har man inte pratat om saken, men alla simdräkter måste vara av simdräktstyg. I simhallen i Vörå är burkini tillåten bara den är av simdräktstyg. Man har nekat några att simma på grund av fel tyg men nu har de som använder burkini rätt tyg i sina dräkter.