Varför lider finnen?
Varför är det alltid lidandet och offertänkandet som stiger fram då vi skall berätta om Finland? Varför är det via plågor, smärta och självspäkning som vi skapar vår finländska identitet? Varför gillar vi att ge lidandet mytiska proportioner? Och vem är det egentligen som lider?
Marja Jalava är docent i historia vid Helsingfors universitet och har studerat det här lidandet och offertänkandet. I en nyutkommen antologi Maailman paras maa skriver hon om hur vi i Finland har skapat en tradition av att späka oss själva, där vi gillar att tycka synd om oss själva och så har vi ännu gjort det hela till en del av vår identitet. Och Marja har gett artikeln den lite provokativa titeln S/M-kisat – en rubrik som refererar både till finskt mästerskap men också till sadomasokism som en finländsk specialhobby.
K3: Varför lider finnen? Ett program om offermyter och finländsk identitet
När den amerikanska tidningen Newsweek år 2010 utnämnde Finland till världens bästa land var det finländarna själva som var mest förvånade. Var var vår höga självmordsstatistik, vår våldsstatistik, vår depression, alkoholism, arbetslöshet, var var brödköerna, övervikten, de växande sociala klyftorna, rasismen, det dåliga arbetsplatsklimatet och så vidare. Insändarspalterna fylldes av kommentarer. Sture Gadd i Hbl sammanfattade det kanske bäst. ”Om Finland är nummer 1, hur ser det då ut i resten av världen?”
Det intressanta är att lidandet och svårmodet för det mesta skildras via män. Det är männen som har det svårt. Vi behöver bara ta en snabb titt på finländsk film så hittar vi mängder av berättelser om tungsinta, ledsna och modlösa män med en negativ självbild – det är berättelser om män med ångest, alkoholproblem, kommunikationssvårigheter, våldsbenägenhet, dåligt självförtroende, problem med kvinnor och så är de förstås missförstådda.
Vad beror det på? Johanna Grönqvist letar efter svaret i sitt program.
K3: Varför lider finnen. Onsdag 6.2. kl 11.03 i Radio Vega.