Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Om aktivism och politiska inställningar

Från 2013
Sebastian Bergholm

Läste att Alexander Stubb (via twitter) inte såg någon skillnad på extremvänster och extremhöger. Det är naturligtvis ett politiskt utspel och han menar att bägge är nationalistiska, ger exempel från Frankrike. Han vet mycket väl att vänsterns idé är internationell också om det finns exempel på hur fackföreningar driver sina medlemmars, inte tex billiga gästarbetares intressen.

Nå, roten till det beteendet är förstås den vilja från arbetsgivarhåll att konkurrensutsätta, skära ner, spela arbetstagare mot varandra och det försätter facken i en position där mindre internationella utspel tar form.

Samtidigt finns det hur många exempel som helst på fackens internationella solidaritet så några generella poänger skulle jag inte dra här. Ett starkt fack har varit ett rött skynke för högern och den kampen pågår fortfarande - också här hemma med allt snack om lönetalko, arbetstider, pensionsåldrar.

Men det var inte facken jag skulle skriva om, utan om begrepp. Om man tar fasta på begreppet "extrem, extremist, aktivist" så slog det mig då jag läste Hbl idag, om attacken i Jyväskylä, att den knivhuggne var en vänsteraktivist. Nu vet jag inte vad personens politiska roll är men slogs av följande. Till exemepel Li Andersson och Dan Koivulaakso (bägge vf) brukar ibland beskrivas som vänsteraktivister, inte minst från högerhåll, tex i sammanhang där deras bok om ytterhögern kritiserats. (Man betonar bl.a. att de är aktivister, inte forskare och vill genom den rörelsen nedskriva de fakta som framkommer i boken).

Men grejen är att i synnerhet unga politiker på vänsterkanten ofta beskrivs som aktivister. Jag tycker att det är ett positivt ord men det används också för att understryka att här har vi personer med en agenda (som dessutom avviker från den Politiska (liberala borgerliga) normen).

Så - det som slog mig är att man aldrig talar om folk från svensk ungdom eller samlingspartiet eller såvidare som aktivister. "Nyliberalismaktivisten" "Konservatismaktivisten" eller så här. Det är vänstern, feminismen och till dem besläktade idéer, och sen då extremhögern som får dras med stämplarna.

Hbl hade plockat upp en spännande grej idag - nyheten om att svenska vänstermediehuset (får man kanske kalla dem) ETC vill göra röd-grön dagstidning. Mr. >ETC, Johan Ehrenberg, konstaterade att man alltid beskriver vänsterpress som vinklad, som om det liberala skulle vara det neutrala förhållningssättet. Det är det inte, trots att det är mest utbrett.